IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Г. Ганев: Демографският срив и правосъдието остават основни предизвикателства

Икономистът Георги Ганев коментира доклада за България в рамките на европейския семестър

16:44 | 28.02.19 г. 1
<p>
	<em>Източник: Bloomberg TV Bulgaria&nbsp;</em></p>

Източник: Bloomberg TV Bulgaria 

България ще продължи да бъде обект на мониторинг в групата страните с икономически дисбаланси. Това обяви Европейската комисия в анализа си в рамките на Зимния пакет на европейския семестър.

„Като макроикомист повече бих се разтревожил, ако ни кажат, че сме в баланс и спрат да ни преглеждат по-внимателно, защото това ще означава, че сме спрели“, каза по този повод пред Bloomberg TV Bulgaria икономистът Георги Ганев, програмен директор по икономически въпроси в Центъра за либерални стратегии. 

„Прави ми впечатление и това става все по-типично през последните няколко години, има 14 водещи индикатора за това дали дадена страна изпитва дисбаланси, макроикономически, или не, България е извън праговите стойности на два от тях. Единият е нетната външна инвестиционна позиция, другият е темпът на нарастване на цените на недвижимите имоти.

В доклада за тези две неща много не става дума, той ползва тези индикатори, че има дисбаланси, за да се концентрира върху неща, които много повече приличат на истински проблеми в България. Голяма част от тях не са съвсем икономически, а са повече проблеми в държавното устройство и функционирането на държавата“, отчете Ганев в предаването „В развитие“ с водещ Делян Петришки.

Единият проблем демографският, който води хем до застаряващо население и евентуални здравни предизвикателства, хем до липса на достатъчно работна сила, особено с по-значимо ниво умения, подходящи за съвременния пазар на труда – това е икономическият проблем.

Иначе основно се говори за слабости в управленската структура на държавните предприятия. Говори се и за слабости в правораздаването на България по няколко линии – прането на пари, рамката за несъстоятелността, която се превръща в един момент и в дългов проблем. В обобщението изрично е споменато, че българската прокуратура продължава да е безотчетна и безотговорна“.

Според него докладът в рамките на европейския семестър се опитва да окуражи страната ни да изпълнява изискванията на Валутния механизъм и Банковия съюз, за да влезе в чакалнята на Еврозоната.

Икономистът отбеляза, че партньорският механизъм за проверка, по който България и Румъния са обект на наблюдение, ще приключи в края на 2019 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:46 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 1
Императорът
преди 5 години
Сам аз не бих могъл да го кажа по-засукано, за да е политкоректно. Демографска катастрофа, предизвикана от безконтролното развъждане на негодни за нищо ***. Отговорните за това, трябва да бъдат съдени за геноцид и противодържавна дейност.И да - прокуратурата с престъпното си бездействие реално подрива държавността и законността - за което трябва да им се търси отговорност - начело с тyлумът главен прокурор.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още