IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Повечето европейски борси приключиха с повишения въпреки пониженията при банките

Във фокуса на инвеститорите беше и новината за подготвяното сливане между Deutsche Bank и Commerzbank, което може да се осъществи до средата на годината

20:00 | 31.01.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

По-голяма част от европейските борсови индекси завършиха днешната сесия с повишения въпреки негативните резултати, които дойдоха от банковия сектор, съобщава CNBC. 

Паневропейският индекс Stoxx 600 отчете минимален ръст от 0,04% до 358,67 пункта.

Акциите на Metro Bank изгубиха 11 % от стойността си по време на сесията. Това доведе до цялостно понижение в размер на 2 на сто за целия европейски банков сектор.

Във фокуса на инвеститорите беше и новината за подготвяното сливане между Deutsche Bank и Commerzbank, което може да се осъществи до средата на годината.

Този съюз би могъл да се превърне в единствената възможна опция, ако резултатите на най-голямата германска банка не се подобрят през първите три месеца на 2019 година, уточнява Bloomberg, като цитира запознати със случая източници.

Акциите на двата германски кредитора поевтиняха съответно с 4 на сто и 7%.

Френският бенчмарк CAC се повиши с 0,36% до 4992,72 пункта, докато британският измерител FTSE отчете ръст от 0,39 на сто до 6968,85 пункта.

Германският показател DAX се понижи с 0,08% до 11 173,10 пункта.

ewropa ewropa

В същото време стана ясно, че производството на автомобили във Великобритания е намаляло с 9 на сто миналата година, което е най-големия спад от рецесията 2008-2009 г., а инвестициите са се свили почти наполовина заради страховете около Brexit.

Процъфтяващият някога автомобилен сектор, в който работят около 850 000 души във Великобритания и е представян от политиците като рядък успех в промишлеността, отчита спад на продажбите, разходите на компаниите и производството след 2016 година, когато се проведе референдумът за Brexit.

Днес стана ясно, че германската прокуратура ще провери неотдавнашния срив на акциите на Wirecard, съмнявайки се в пазарна манипулация.

В сряда самата Wirecard се е обърнала към разследващите органи с искане за разяснение и съдейства на специалистите. Акциите на Wirecard се сринаха в сряда след подновяването на обвиненията за измами с до 24,7% до 126 евро за акция.

Financial Times писа в сряда, че мениджър на Wirecard в Сингапур е заподозрян още през миналата година за нарушаване на местните закони. Във вътрешнофирмена презентация се говорило за фалшифициране на документи и пране на пари. Мениджърът продължава да работи за Wirecard.

Инвеститорите не пропуснаха и отчета за тримесечието на Shell. Печалбата на петролната компания отбеляза ръст от 36% през 2018 г. до 21,4 млрд. долара – най-високият й размер от 2014 г. насам.

Печалбата на Shell за 2018 г. е нараснала с 36% до 21,4 млрд. долара, успявайки да задмине прогнозите за 20,98 млрд. долара.

През четвъртото тримесечие нетната печалба, разпределена между акционерите, без разходите за доставки и установените ефекти, е нараснала с 32% до 5,69 млрд. долара. Тази сума също е над прогнозите за 5,28 млрд. долара.

По-рано през деня се появи и информацията, че сезонно коригираният брутен вътрешен продукт (БВП) в еврозоната е нараснал с 0,2% и с 0,3% за целия Европейски съюз през четвъртото тримесечие на миналата година спрямо предходните три месеца.

Стойностите остават без промяна от третото тримесечие, когато също бяха на нива от 0,2% и 0,3% съответно за блока с единна валута и ЕС. Това е и най-слабият темп на растеж за еврозоната от втората половина на 2014 г. насам.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:39 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още