IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските пазари завършиха с ръстове в очакване на вота за Brexit

Паневропейският измерител Stoxx 600 прибави 0,82%, като повечето сектори и основни борси са на зелена територия

18:59 | 29.01.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Европейските пазари завършиха борсовата сесия във вторник на зелена територия, докато инвеститорите продължават да следят с интерес глобалното развитие на търговските конфликти, сезонът на отчетите и очакваните по-късно днес гласувания в британския парламент за Brexit, съобщава CNBC.

Паневропейският измерител Stoxx 600 прибави 0,82%, като повечето сектори и основни борси са на зелена територия.

Сред най-добре представящите се сектори днес са тези на комуналните услуги и домашните потреби, като всеки един от тях нарасна с по над процент.

Най-голямо повишение сред основните измерители отчете британския индекс FTSE 100, който нарасна с 1,26%, достигайки ниво от 6831,89 пункта.

По-малко е увеличението при германския DAX, който прибави 0,12% до ниво от 11 223,71 пункта, а при френския CAC 40 нарастването е от 0,83% до 4928,91 пункта.

При индивидуалните акции силно представяне днес имаха тези на производителя на вятърни турбини Siemens Gamesa, които поскъпнаха с над 13%, след като компанията представи финансовите си резултати. Според данните нетната й печалба за 2018 г. е в размер на 18 млн. евро при загуба от 35 млн. евро година по-рано.

В същото време акциите на германската SAP потънаха на червена територия с близо 3% заради отчета за тримесечието, от който става ясно, че най-високо оценяваната европейска технологична компания ще трябва да заплати разходи за преструктуриране в размер на до 950 млн. евро, които ще бъдат изплатени най-вече през първото тримесечие.

Инвеститорите на Стария континент са затаили дъх в очакване на днешните гласувания върху това какви промени парламентът иска да бъдат направени в споразумението за излизането на Великобритания от състава на ЕС.

Днешното гласуване може да се окаже решаващо, тъй като депутатите може да подкрепят изменение, което да даде на парламента повече правомощия при взимането на решения за Brexit. Възможно е също така да се стигне и до забавяне на датата за официалното излизане на Лондон от блока, която в момента е 29 март 2019 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:36 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още