IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Андора взема мерки за повишаване на покупателната способност

Реакцията идва след избухнало през декември социално недоволство

21:35 | 09.01.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Андорското правителство днес одобри мерки в подкрепа на покупателната способност на гражданите след избухнало през декември социално недоволство - рядко явление в княжеството, предаде Франс прес.

Мерките са отговор на исканията, отправени на протестна демонстрация срещу скъпотията и високите наеми на 17 декември, обясни на пресконференция министърът на социалните грижи Шавиер Еспот.

С указ минималната месечна заплата в страната се вдига с 3,2 процента, от 1017 на 1050 евро. Заплатите до 24 000 евро годишно ще бъдат индексирани според инфлацията - мярка, която ще се отрази на близо 60 процента от заплатите в малкото княжество.

Освен това правителството обяви удължаване с една година на договорите за наем, изтичащи през 2019 г., освен в случай, че страните се споразумеят за друго. Повишаването на наемите няма да може да надхвърля инфлацията.

Според Еспот става въпрос за конкретна акция, която има за цел да намали социалното напрежение и да спечели време за намиране на други решения за пазара на наемите.

Профсъюзите, пред които правителството вчера представи тези мерки, смятат че те са недостатъчни.

Според генералният секретар на Андорския профсъюз на трудещите се Гуилем Форниелес от одобреното увеличение на заплатите няма особена полза при високите наеми.

Председателят на съюза на работодателите Жерард Кадена каза, че мерките имат за цел да спечелят избирателите предвид наближаващите парламентарните избори на 7 април.

Синдикатите заявиха, че остават в готовност, особено ако следващата седмица парламентът одобри спорния закон за държавните служители.

Протест срещу либерализирането на пазара на труда и влошената социална ситуация събра на 17 декември в центъра на андорската столица над 1000 души.

Правителство заяви още на следващи ден, че ще се вслуша в гласа на протестиращите - нещо, което организаторите определиха като успех в тази страна с 85 000 жители.

През март миналата година в известната с банките, ски курортите си и освободените от данък цигари и алкохол Андора беше свикана първата стачка от 85 години. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:21 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още