IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Играта на изчакване тормози и британските лейбъристи

Според някои анализатори с напредване на времето се увеличава вероятността за удължаване на срока на уведомлението съгласно член 50 за напускане на ЕС

21:07 | 20.12.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Британската опозиционна Лейбъристка партия би трябвало да потрива доволно ръце, след като управляващите консерватори са разкъсвани от гражданска война заради Brexit, пише Ройтерс в свой анализ, цитиран от БТА.

Разбунтували се консерватори се опитаха този месец да отстранят министър-председателката Тереза Мей от лидерския пост на партията, но не успяха. Нейният план за Brexit е хулен от мнозина и не е ясно дали или при какви условия Великобритания ще напусне Европейския съюз на 29 март.

Но тази ситуация, която би могла да е идеалният момент за лейбъристите да се възползват от хаоса в правителството, показва, че главната опозиционна партия е също толкова разделена, колкото консерваторите.

Стратегията на лейбъристите за Brexit прикрива подобни разломи, каквито разделят консерваторите, а преданите партийци съвсем не са обединени зад своя лидер Джереми Корбин.

Лейбъристите, които са подложени на натиск да положат повече усилия, за да отправят предизвикателство към правителството, да свалят Мей и да предизвикат общи избори, се опитаха тази седмица да призоват за символичен вот на недоверие към министър-председателката, но този ход имаше обратен ефект.

Засега Корбин няма желание да насилва нещата, съзнавайки, че лейбъристите може да не успеят да свалят Мей или да постигнат промени във връзка с Brexit, а просто в крайна сметка да поставят собствените си разделения в центъра на вниманието, казват източници, запознати с мисленето в партията.

"Що се отнася до по-широко предложение за недоверие към правителството, въпросът не е дали, а кога и ние ще го внесем в момент, когато смятаме, че има най-голям шанс за успех", каза вчера говорител на Корбин.

"С предложението за недоверие към министър-председателката ние даваме да се разбере, че според нас моментът вече е назрял . . . Правителството загуби мнозинството си в парламента, загуби доверието на камарата и на страната."

Засега партията ще изчака с надеждата да остави зад себе си хаотичния призив за вот на недоверие, който постави партийните лидери в положение да се чудят дали да го подкрепят или не в рамките на няколко часа. Лейбъристите се поставиха в неловка ситуация, защото правителството трябва да предвиди време за подобно гласуване в парламента, но то не е правно обвързващо.

"Само Джереми Корбин може да превърне нашата каша в своя каша и да обедини #консерваторите#Brexit#безполезно", заяви в Twitter консервативната депутатка Ана Субри след този ход в понеделник.

Последна актуализация: 22:36 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още