IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Бюджетните търкания на коалицията в Рим клатят поста на финансовия министър

Според италиански медии Джовани Триа е заплашил да подаде оставка, ако натискът върху него продължи

20:15 | 13.09.18 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	Джовани Триа. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Джовани Триа. Снимка: Ройтерс

Италианската управляваща популистка коалиция продължава да обтяга отношенията си заради новия бюджет на страната, като косвена жертва на двете политически сили в състава ѝ може да се окаже финансовият министър Джовани Триа.

По информация на в. La Stampa Триа е заплашил да подаде оставка заради постоянното напрежение от страна на по-голямата партия в коалицията – Движението „Пет звезди“, за изпълнение на обещаният от партията базов доход за най-бедните в страната, съобщава Bloomberg.

От своя страна от партията отрекоха да са искали оставката на министъра, ако той не гарантира в следващия бюджет най-малко 10 млрд. евро за такива изплащания.

„Отричам каквато и да е било заплаха, какъвто и да е било ултиматум“, заяви лидерът на „Пет звезди“ и вицепремиер Луиджи ди Майо, според когото работата по бюджета върви „много добре“. По думите му няма разделения и партиите в правителството са готови да помогнат на финансовия министър да се постигнат търсените резултати, съобщава Ройтерс.

Сблъсъкът между необичайните коалиционни партньори и техните противоречиви искания продължава паралелно с подготовката на следващия финансов закон на страната, който се очаква да стане готов по-късно този месец. От една страна, „Пет звезди“ начело с Ди Майо иска да фокусира бюджета върху отдаването на средства за най-бедните, а от друга – евроскептичната „Лига“ на Матео Салвини настоява за съкращаване на данъците, което се ползва с подкрепата на по-заможните северни части на страната.

Но Триа, който не е член на нито една от двете партии, се опитва да смекчи исканията им – включително амбициозните им планове за разходи, които разтревожиха инвеститорите - за да не се отрази това на дълга на страната, който е над 130% от БВП.

Източници от кабинета на премиера Джузепе Конте, посочват пред в. La Stampa, че Триа е „изморен от това да бъде обект на изблици“ от „Пет звезди“ заради плановете на партията за въвеждане на базов доход.

„Ако аз съм проблемът, кажете ми и нека всички приемем последствията“, е заявил финансовият министър в телефонен разговор с Конте. От своя страна в. la Repubblica съобщава, че Триа също така е изразил готовността си да подаде оставка „незабавно“.

Базовият доход е едно от няколкото скъпи предизборни обещания на управляващите партии, които притесниха инвеститорите, като останалите включват и промяна в пенсионната система, както и данъчна реформа.

„Вярно е, че има дискусии в кабинета, тъй като базовият доход е наше основно предложение“, заяви Лаура Ботичи от „Пет звезди“, но допълни, че според нея Триа няма да подаде оставка и това няма да доведе до падане на правителството.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:27 | 09.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още