IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Основните разходи изяждат 80% от месечните приходи на британците

Според проучване на банка Nationwide Building Society 41% от хората разполагат с по-малко от 6,60 паунда (8,50 долара) за ежедневни разходи

12:14 | 30.08.18 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Разходите от първа необходимост изяждат основната част от месечните доходи на британците, оставяйки мнозина без почти никакви средства за странични покупки.

Според проучване на банка Nationwide Building Society 41% от хората разполагат с по-малко от 6,60 паунда (8,50 долара) за ежедневни разходи, след като си платят сметките. Разходите по погасяването на ипотеки, покупката на храна и гориво са се увеличили с 6% през последната година и вече поглъщат 80% от средната британска заплата, посочва Bloomberg.

Докладът се фокусира върху натиска върху потребителите на Острова след референдума за излизане от Европейския съюз през 2016 г., който понижи цената на паунда и доведе до ускоряване на инфлацията. Английската централна банка (АЦБ) увеличи лихвените си проценти до най-високата им стойност от 2009 г. насам на 2 август.

В същото време британското потребителско доверие отбелязва понижение този месец по данни на YouGov и организацията Centre for Economics and Business Research (CEBR). И въпреки че по-голяма част от хората изразяват доверие към икономиката на страната, стойностите на индекса са под нивата, предшестващи вота за Brexit.

Оптимизмът е помрачен от по-слабия жилищен пазар, като не се вижда край на забавянето на ръста му. Очакванията на потребителите за цените на жилищата през следващите 12 месеца достигнаха до най-ниската си точка от юли 2017 г. по данни на CEBR.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 09:56 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още