IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Търговската война натовари европейските борси

Докато няма нови новини от преговорите, инвеститорите ще са сдържани

19:13 | 23.08.18 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

Акциите в Европа се движеха в четвъртък около позициите си от сряда, преди да затворят на по-ниски нива в четвъртък, след като Пекин въведе нови мита за отмъщение срещу въведените по-рано от Съединените щати мита, предава CNBC.
 

Паневропейският индекс Stoxx 600 приключи деня с понижение от 0,16%. Технологичните акции отчетоха най-добри резултати, като продължиха инерцията, наблюдавана на Wall Street. Добивните компании и производителите на автомобили се понижиха на фона на подновеното търговско напрежение между САЩ и Китай.


Търговският спор между САЩ и Китай също влошава настроението на инвеститорите, след като мита върху китайски вносни стоки на стойност 16 млрд. долара влязоха в сила в четвъртък. Пекин отговори със собствени мита върху вносни американски стоки за 16 млрд. долара. Въпреки това анализаторите вече очакваха мерките, а портфолио мениджърът Томас Алтман от QC Partners заяви, че налице е ефектът на свикването по отношение на митата. В момента китайска делегация е в САЩ, но засега не се очакват значителни споразумения.


"Въпреки това готовността за сядане на масата за преговори е добър знак", пояснява анализаторът Йохен Щанцл от CMC Markets. Докато няма нови новини, инвеститорите ще са сдържани, смята той. 

Парижкият CAC 40 отстъпи с незначителните 0,02 на сто до 5419,33 пункта при слаб търговски оборот от 2,9 милиарда евро, съобщи Франс прес. През днешния ден нямаше особени събития, но инвеститорите останаха предпазливи при несигурната световна конюнктура.След три сесии покачване индексът DAX във Франкфурт изгуби 0,16 на сто до 12 365,58 пункта на фона на неяснотите за паричната политика и изхода от търговския диалог между Пекин и Вашингтон.
Лондонският FTSE-100 се понижи с 0,15 на сто до 7563,22 пункта, теглен надолу от котировките в миннодобивния сектор под влиянието на продължаващото търговско напрежение между САЩ и Китай

 

По отношение на общоевропейския бенчмарк Sunrise Communications беше най-добре представилата се акция, завършвайки с ръст от 7,25%, след като компанията съобщи резултатите си за второто тримесечие и повиши перспективите си за годината.

Акциите на Ryanair поскъпнаха с 5,48% в четвъртък, след като ирландският пилотен съюз Forsa заяви, че е постигнато споразумение с компанията след 22-часова сесия на преговори. Спорът е съсредоточен върху въпроси като базови трансфери, промоции и годишен отпуск. Споразумението в Ирландия се разглежда като ключово за решаването на проблемите на авиокомпанията с персонала ѝ в Европа, защото именно ирландските пилоти дадоха тласък на искането за създаване на синдикат, настоявайки за по-добри условия на труд. Пробивът в Ирландия бе постигнат, след като миналата нощ холандският кабинен екипаж обяви намеренията си за стачка с искания за по-добро заплащане и условия на труд.

Акциите в САЩ продължават да отразяват несигурността сред инвеститорите и да се движат на по-ниско ниво, тъй като опасенията относно правните проблеми, засягащи двама от ключовите съюзници на президента Доналд Тръмп, натежават над настроението на борсата.

Водещи централни банкери се срещат на симпозиум в Джаксън Хоул, Уайоминг, за да обсъдят бъдещето на паричната политика. Председателят на Фед Джером Пауъл ще се обърне към присъстващите чрез своя реч в петък.

По отношение на политическите новини сякаш най-важната идва от Германия. Канцлерът Ангела Меркел се опитва да наложи германски специалист начело на Европейската комисия, което означава, че вероятно няма да подкрепи управителя на централната банка на страната Йенс Вайдман за позицията на  следващият президент на Европейската централна банка, предаде Handelsblatt. Освен нов председател на Европейската комисия и гуверньор на ЕЦБ ще трябва да бъдат избрани нов председател на Европейския съвет и на Европейския парламент след изборите през пролетта на 2019 г.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:38 | 13.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още