IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Брюксел се готви за забавяне на сделката за Brexit до края на годината

Според някои дипломати ще се наложи свикването на извънредна среща на върха през ноември

16:09 | 22.08.18 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	Доминик Рааб (вляво) и Мишел Барние (вдясно) по време на срещата си във вторник&nbsp;<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Доминик Рааб (вляво) и Мишел Барние (вдясно) по време на срещата си във вторник Снимка: Ройтерс

По всяка вероятност постигането на споразумение за излизането на Великобритания от Европейския съюз няма да бъде постигнато преди ноември, което означава, че ще бъде необходимо свикването на извънредна среща на върха същия месец. С това ще бъде пропуснат с цял месец неофициалният краен срок за преговорите, зададен за октомври, посочват дипломати от Брюксел.

Договарянето на условията за Brexit и очертаването на рамката на бъдещите двустранни отношения с блока се оказва трудна задача. Забавянията все повече разпалват притесненията, че Великобритания може да напусне блока без сделка, посочва агенция Ройтерс.

Преговорите между Лондон и Брюксел бяха подновени след лятната ваканция във вторник, но дори и представителят на блока Мишел Барние изрази опасение, че е все по-вероятно те да не завършат навреме за срещата на върха през октомври.

„Не казвам, че (трябва да е – бел. ред.) октомври. Тук-там още няколко дни, началото на ноември. Но не много по-късно със сигурност“, заяви Барние по време на съвместна пресконференция с британския преговарящ за Brexit Доминик Рааб.

И двамата дипломати се съгласиха, че има отбелязан напредък по отношение на бъдещето сътрудничество в сферата на сигурността и отбраната, но въпросите с ирландската граница и търговските отношения остават нерешени.

В същото време според някои дипломати от Брюксел не е изключено преговорите да продължат до декември, което ще остави малко време за ратифициране на постигнатото споразумение преди датата за излизане от общността през март 2019 г.

„Със сигурност ще има напън за (приключване до – бел. ред.) октомври и по всяка вероятност няма да можем да успеем. Така че, макар и официално все още да не е потвърдено, извънредна среща през ноември изглежда много вероятна“, посочва дипломат от Брюксел.

Заседанието на европейските лидери, насрочено за 18-19 октомври, от дълго време се възприема като решаващ момент за споразумението за Brexit, оставяйки достатъчно време на държавите членки и Европейския парламент за ратифициране.

Според германския евродепутат Габриеле Цимер, която се занимава с въпросите на Brexit, има малка вероятност сделката да бъде постигната до октомври, като според нея това би било „много трудно“.

Друг дипломат също посочва, че хората и бизнеса, засегнати от излизането на Великобритания от ЕС ще трябва да почакат още преди да им бъде предложена някаква яснота. „Най-вероятно няма да е октомври, по-скоро ноември... Декември наистина е последната възможност. Ако все още няма нищо до началото на годината, е малко вероятно бизнесът да не започне прилагането на планове за непредвидени разходи“, посочва запознатият.

Според него един от рисковите фактори е неразбирателството между привържениците и противниците на Brexit във Великобритания, което може да си проличи по време на предстоящата годишна конференция на Консервативната партия в периода 30 септември-03 октомври.

Сред другите ключови дати в преговорите е неформалната среща на върха на европейските лидери на 19-20 септември в Залцбург, Австрия, където британският премиер Тереза Мей се очаква да защити предложенията си. Последната редовна среща на върха тази година е насрочена за 13-14 декември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:20 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 0
korn
преди 5 години
Вчера официално завърши Грекзит.Още една година ще глдаме Брекзит,до като на хората им писне.В Италия започват снимките на Италекзит,като първите серии най вероятно ще бъдат пуснати до година.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още