IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Разходите за преструктуриране свиха печалбата на Banco Santander с 3%

Разходите са основно в резултат на интегрирането на Banco Popular след закупуването ѝ

13:39 | 25.07.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Испанската банка Banco Santander обяви в сряда спад от 3% на нетната печалба за второто тримесечие на годишна база след разходи за преструктуриране в размер на 300 млн. евро. Разходите са основно в резултат на интегрирането на Banco Popular, съобщава Ройтерс.

Santander, която купи затруднения испански кредитор през юни 2017 г., отчете нетна печалба в размер на 1,7 млрд. евро за периода април-юни. Анализаторите очакваха нетната печалба да бъде от 1,65 млрд. евро, сочи проучване на Ройтерс.

Без разходите за преструктуриране базисната нетна печалба за тримесечието е нараснала с 14%, подкрепена от стабилното представяне на най-големия ѝ пазар – Бразилия.

Santander заяви, че очаква общите разходи за преструктуриране, свързани със сделката с Popular, да достигнат около 1,3 млрд. евро.

Нетните приходи от лихви – показател за печалбата върху заемите без разходите за депозити, възлизат на 8,47 млрд. евро, което е с 1,5% по-малко спрямо второто тримесечие на миналата година, но с 0,3% повече спрямо предишното тримесечие. Анализаторите очакваха нетните приходи от лихви да бъдат 8,4 млрд. евро.

Подобно на европейските си конкуренти Santander изпитва трудности с повишаването на печалбата от кредити в Испания при лихвени проценти на историческо дъно и нарастващата конкуренция, която удря маржовете.

В Бразилия, откъдето банката получава над една четвърт от печалбата си, нетната печалба се е увеличила с 6,1% на годишна база, подкрепена от стабилния растеж в обема на бизнеса.

Кредиторът е уверен, че ще постигне целите си за 2018 г. и представените в 3-годишния ѝ план цели, заяви председателят на Santander Ана Ботен в прессъобщение.

Santander е приключила второто тримесечие с коефициент на капиталова адекватност на основния капитал – внимателно следен показател за силата на банката, от 10,8% спрямо 11% през предишното тримесечие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:07 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още