IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Разширява се консулската защита за граждани на ЕС

Гражданите на общността ще имат дипломатическа подкрепа и в трети страни, в които няма представителство на тяхната родина

12:30 | 01.05.18 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

От 1 май 2018 година влизат в сила правила за разширена консулска защита на гражданите на страните от Европейския съюз, съобщават от Европейската комисия. Правилата се отнасят до гражданите на общността в трети страни, в които няма представителство на родината им.

Сега те ще могат да потърсят консулска защита от дипломатическа мисия или представителство на която и да е друга държава от ЕС. В тези случаи те ще бъдат третирани като граждани на съответната държава, в чието представителство са потърсили помощ.

От ЕК обясняват, че консулските служби в чужбина най-често се търсят при случаи на тежко заболяване или инцидент, нападение или арест, както и при загуба на документи. Молби за издаване на пасаван са 60% от всички казуси.

През 1996 година страните от общността приеха общ формат на пасаваните, за да осигурят адекватна защита на гражданите, които са изгубили своите документи, допълват от Брюксел.

„Близо 7 млн. граждани на ЕС пътуват или живеят в страни извън общността, в които няма посолство или представителство на родината им“, отбелязва комисарят по въпросите на правосъдието Вера Йоурова по повод новите правила. За нея промяната в законодателството е символ на европейската солидарност – от 1 май всички европейци ще бъдат равно третирани, ако се окажат в бедствено положение в чужда държава.

Те трябва да докажат, че са граждани на държава от ЕС – чрез паспорт или лична карта, а ако документите им са изгубени, тяхната самоличност ще бъде потвърждавана от страната на произход на европейските граждани, става ясно от разясненията на Брюксел по темата. 

Тук можете да проверите държавите, в които България няма представителство и можете да се възползвате от влезлите в сила нови правила.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:17 | 31.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още