IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС повишава разходите за климата до 25% от бюджета си?

Съюзът възнамерява да намали въглеродните емисии с най-малко 40% до 2030

12:52 | 30.04.18 г. 9
<p>
	Протестиращи, които демонстрират липсата на инвестиции в изменението на климата, държат банери пред годишното Общо събрание на Швейцарската национална банка в Берн, Швейцария, 27 април 2018. Снимка: Ройтерс</p>

Протестиращи, които демонстрират липсата на инвестиции в изменението на климата, държат банери пред годишното Общо събрание на Швейцарската национална банка в Берн, Швейцария, 27 април 2018. Снимка: Ройтерс

Европейската комисия (ЕК) се готви да предложи изразходване на 25% от следващия многогодишен бюджет на ЕС за дейности, свързани с опазването на климата, като с това се гарантира, че новите икономически и политически предизвикателства няма да отслабят решимостта на Съюза да се бори със замърсяването, предава Bloomberg, цитирана от Bloomberg TV Bulgaria.

Проектобюджетът на ЕК за периода 2021-2027, който ще бъде предложен на 2 май, ще повиши т.нар. „ climate mainstreaming“ или активното включване на климата в бюджета от 20% в настоящия финансов план, твърди източник, запознат с въпроса.

Предложението за бюджет на ЕС след Brexit ще постави началото на политическа битка в блока, тъй като базираната в Брюксел Комисия се опитва да балансира интересите на нетните вносители към хазната на ЕС, които са скептични към увеличаването на разходите и нетните получатели, които разчитат на европейско финансиране за икономическите разширяване.

Планът ще настоява за намаляване на помощите за фермите и регионалните помощи, за да се увеличат разходите за сигурност.

Въпреки че политическите приоритети в Европа се променят, ЕС възнамерява да продължи водещите световни усилия за намаляване на парниковите газове, които според учените затоплят планетата, и се стреми да намали зависимостта от изкопаеми горива, пренасочвайки се към по-чисти възобновяеми енергийни източници.

Целта на ЕС е да намали въглеродните емисии с най-малко 40% до 2030 в сравнение с нивата от 1990 и да увеличи дела на възобновяемите енергийни източници до най-малко 27% от потреблението на енергия.

През ноември Комисията планира да представи нова стратегия за климата за следващите десетилетия, като няколко държави членки и многобройни екологични лобита настояват за по-строги цели.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:29 | 21.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 1
khao
преди 6 години
ти си завършен глуп.ак .... промяната на климата е доказана ! както е доказано че и човешката дейност е помогнала за това. не говориме за вяра, а за железни доказателства ! Както има и доказателства че тези процеси може да се обърнат ! ... чети повече бе клоун !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 0
bgMan
преди 6 години
Импееее - ти да не забрави за разликата между солена и сладка вода?Солената вода унищожава плодородието на почвата под нея и докато не се отмие солта нищо не става. Не си ли ходил на хаджилък да се киснеш в Мъртво море?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 3
KPetkov
преди 6 години
Няма да *** от студ. Просто ще увеличат субсидиите. В момента в ЕС фото и вятър изкарват по две трети от приходите си от субсидии. Просто в "ледниковия" период ще карат на девет десети субсидии :) То защо иначе ще увеличават разходите така брутално. Нали всяка година цените на фотото и вятъра намаляват наполовина, а пък ще увеличават субсидиите. Нещо не се връзва математиката. Ако математиката не се връзва значи има нещо гнило в историята.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 4
aldy
преди 6 години
Природните източници генерират над 400 пъти повече въглероден диоксид. Човешката дейност и да спре изцяло, това няма да промени с нищо т.н. парников ефект, от който недобросъвестни типове генерират колосални печалби. Ето и сега виждаме такъв подход - някакви пари, 1/4 от парите на ЕС ще потънат в "правилни" джобове. Скоро природата готви една голяма гавра с тия пишман еколози. Циклите на слънцето ни обещават един малък ледников период в близките десетина години. И какво ще правят тези, дето са нацвъкали фотоволтаици и вятърничави централи? Ще *** от студ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още