IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кредитирането в еврозоната се повишава леко през март

Ръстът на паричното предлагане обаче се забавя

12:51 | 30.04.18 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Кредитирането на домакинствата и компаниите в еврозоната се е ускорило през март, а по-широкият индикатор за парите в обращение във валутния блок, който често сигнализира каква ще е бъдещата активност, остро се забавя, показват данни на Европейската централна банка, публикувани в понеделник.

Кредитирането към нефинансовите корпорации се е увеличило до 3,3% през март спрямо коригираната оценка за 3,2% през предишния месец. В същото време отдаването на заеми към домакинствата се е увеличило до 3,0% спрямо 2,9% на месечна база, заяви ЕЦБ в редовното си месечно изявление.

Купувайки дълг за около 2,5 трлн. евро през последните три години, ЕЦБ понижи разходите за заеми и стимулира кредитирането, надявайки се, че ще съживи растежа и инфлацията.

Макар че като цяло усилията ѝ се отплащат, растежът през последните месеци отслабва. Това предизвиква опасения, че ЕЦБ може да изпита трудности с премахването на стимулите и да окаже подкрепа на икономиката по-дълго, отколкото пазарите очакват.

Кредитирането остава и доста под нивата от преди кризата, което сигнализира, че банковият сектор все още не е оздравял. Притиснати от лош дълг, много кредитори нямат особено желание да отдават заеми за реалната икономика, докато се опитват да коригират балансите си.

Годишният темп на растеж на показателя М3 за паричното предлагане, за който често се смята, че сигнализира бъдещата икономическа активност, се е забавил рязко до 3,7% през март спрямо 4,2% през предишния месец. Така, той остана под прогнозите за 4,1%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:40 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още