IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тази пролет във Финландия започва подготовката на "Северен поток 2"

Компанията оператор уточни, че стартът на работата се изразява в очертаване на трасето чрез изравняване на морското дъно

09:25 | 28.04.18 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Подготвителните работи за полагането на газопровода "Северен поток 2" ще започнат в най-скоро време в изключителната икономическа зона на Финландия. Това съобщи операторът Nord Stream AG, цитирана от ТАСС.

Компанията уточни, че работите ще се изразяват в очертаване на трасето чрез заравняване на морското дъно. Първата фаза на този процес ще продължи до средата на юни.

Ще бъде извършено и разчистване на дъното от 87 боеприпаса от времето на войната, намерени по маршрута на тръбите. Ще бъдат поставени и поддържащи конструкции за предпазване на съществуващата инфраструктура. Тези мерки е разчетено да продължат през целия пролетно-летен период.

По-рано през април Финландия издаде на проекта за газопровод две нужни за началото на работите разрешителни - за използване на нейната изключителна икономическа зона и на териториални води. Дотогава строителството беше разрешила също и Германия.

"Северен поток 2" се предвижда да бъде въведен в експлоатация в края на 2019 г. Тръбопроводът трябва да мине по дъното на Балтийско море от руското крайбрежие до германското. Пропускателната способност на двете тръби е 27,5 милиарда куб. м газ на година. Новият газопровод ще удвои мощността на съществуващия "Северен поток" и в основни линии ще повтори маршрута му.

Той ще заобиколи транзитните държави Украйна, Беларус и Полша и другите източноевропейски и балтийски страни и ще премине през изключителните икономически зони и териториални води на пет държави - Русия, Финландия, Швеция, Дания и Германия.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:32 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още