IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Британските работодатели планират наемането на нови служители през 2018 г.

Въпреки това според тях рисковете от Brexit ще превърнат страната в по-малко привлекателно място за правене на бизнес

12:17 | 19.12.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Британските работодатели планират да наемат повече служители и да повишават заплащането по-бързо през 2018 г., но в същото време се опасяват, че Brexit ще превърне страната в по-малко привлекателно място за правене  на бизнес, предава Ройтерс, позовавайки се на ново проучване.

51% от работодателите очакват да увеличат служителите си следващата година, показва изследване на Конфедерацията на британската индустрия и компанията за подбор Pertemps, спрямо 41% в миналогодишното проучване.

Силният темп на създаване на места бе светъл лъч в британската икономика през последните години, но официалните данни отскоро сочат спад на заетостта, което кара някои икономисти да се чудят дали пазарът на труда не е напът да отслабне.

Малко повече от половината компании очакват да повишат заплащането следващата година в съответствие с или малко над темпа на ускоряване на инфлацията, което означава увеличение от около 3% спрямо около 2,5% в момента, показва още проучването.

Подобен ръст ще съответства на прогнозите на Английската централна банка.

Фактът, че заплащането не расте достатъчно бързо, докато в същото време безработицата бързо спада, обърква централните банки в много богати страни. Проблемът във Великобритания се обостря от ускоряването на инфлацията вследствие на спада на стойността на паунда след вота за Brexit през 2016 г.

Изследването, проведено преди министър-председателя Тереза Мей да договори споразумение с Брюксел за преминаване към втора фаза по преговорите за Brexit, показва, че компаниите се тревожат за перспективите пред британската икономика в бъдеще.

Мей заяви, че няма да се придържа към правилата на ЕС за свободното придвижване, които позволяват на работниците от страни в блока да търсят позиции в други членки на ЕС.

Компаниите се опасяват, че няма да намерят подходящите служители в бъдеще, а това вреди на перспективите за инвестиции в дългосрочен план“, казва Нийл Карбъри, управляващ директор в Конфедерацията.

Почти 90% от компаниите казват, че продължаващият достъп до умения и работна ръка от ЕС е важен или дори жизнено важен.

Най-лошото нещо, което можем да направим, е да навредим на множеството граждани на ЕС, които вече са тук и допринасят за нашите бизнеси и обществени услуги“, казва Карбъри.

Почти две трети от компаниите в изследването казват, че според тях Великобритания ще стане по-малко привлекателно място за правене на бизнес през следващите пет години.

За сравнение, едва 25% от анкетираните през 2015 г – преди вота за излизане от ЕС, са имали подобна позиция.

Големите компании с по над 5 хил. служители са особено песимистично настроени. Това може да се отрази негативно на правителството, което се опитва да убеди инвеститорите, че Великобритания е отворена за бизнеса след Brexit.

Почти 300 компании, които заедно представляват над 1 млн. служители, са участвали в проучването между август и октомври.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:46 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още