IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК одобри схемата за подкрепа на зелената енергия на Полша за над 9 млрд. евро

Страната ще насърчава различни технологии, за да постигне заложените от ЕК цели за опазване на околната среда

17:38 | 14.12.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Европейската комисия даде одобрение на схемата за подкрепа на производителите на енергия от възобновяеми източници на Полша, отбелязвайки, че тя е в съзвучие с правилата за държавна помощ в общността. Общият бюджет на програмата е 40 млрд. злоти (9,4 млрд. евро).

Паралелно с тази схема се дава и разрешението на силноенергоемки предприятия да получат отстъпки заради по-високата цена на енергията, свързана с европейските амбиции за опазване на климата, но която пречи на конкурентоспособността на бизнеса.

Схемата ще увеличи дела на зелената енергия в микса на Полша и ще помогне за енергийната трансформация на страната, смята комисарят по въпросите на конкуренцията Маргрете Вестагер, цитирана от пресцентъра на ЕК.

Проверката на Комисията е извършена по силата на насоките за държавната помощ за енергетиката и околната среда. Това изисква гаранции, че публичните средства за насърчаване на зелените производители са ограничени и няма "свръхкомпенсиране". Според получените резултати Полша ще насърчи развитието на различни технологии, което е в съзвучие с насоките, а като цяло схемата ще помогне на страната да постигне своите цели за 2020 година.

Според изискванията на Брюксел към 2020 година възобновяемите източници трябва да държат 15% от общото енергийно потребление на страната.

Според предложението на полските власти бенефициентите в схемата ще бъдат избрани след провеждането на специални търгове. Два вече бяха проведени - през декември 2016 година и през юни 2017 година. Предстоят още допълнителни търгове до 2021 година.

Централите с мощност до 500 киловата, избрани в тези търгове ще получат преференциални тарифи. По-големите, тоест с мощност над 500 киловата - премия, която ще се изплаща само ако в следващите години пазарната цена на електроенергията е по-ниска от предложената в търговете.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:08 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още