IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Несигурността около Brexit натежа на европейските фондови борси

Най-губещ беше секторът на суровините, а най-добре се представиха книжата на компаниите за търговия на дребно

19:27 | 05.12.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Европейските фондови борси затвориха на червена територия във вторник, докато инвеститорите анализираха последните новини около преговорите за Brexit и следяха икономическите данни, предаде CNBC.

Общоевропейският индекс Stoxx 600 записа понижение от 0,19%, като основните индекси на големите борси се ориентираха в низходяща посока.

Начело на губещите попадна секторът на суровините, който се сви с 1,41% след сериозни спадове на пазарите на метали. Акциите на Rio Tinto, Glencore и Anglo American поевтиняха с по над 2 на сто.

Най-добре се представиха книжата на компаниите за търговия на дребно, които поскъпнаха с 0,76%, отстъпвайки леко от постигнатия по-рано през сесията ръст от над 1%.

Tesco беше сред най-печелившите компании във вторник след новините за повишаване на рейтинга на търговската верига от страна на Goldman Sachs. Американската компания повиши оценката си за акциите на най-голямата британска търговска верига до "купувай" от "продавай". Акциите на Tesco приключиха сесията с покачване на цената от близо 3%, след като по-рано през деня поскъпнаха рязко с над 8,5%.

Provident пък се озова на дъното на индекса във вторник, след като британският финансов регулатор започна разследване на подразделението му за кредити за автомобили. Британският кредитор заяви, че обект на разследването ще бъде неговото подразделение Moneybarn. Акциите на компанията приключиха търговията с понижение на цената от малко над 10%.

Темата за Brexit продължава да притеснява инвеститорите, след като в понеделник Великобритания и Европейският съюз не успяха да постигнат споразумение за условията, при които страната ще напусне блока.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:01 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още