IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските пазари записаха ръстове, въпреки че Brexit разбуни духовете

Компаниите в сферата на търговията на дребно бяха сред най-добре представилите се

20:03 | 29.11.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Европейските пазари затвориха с ръстове в сряда, окуражени от сигналите за напредък по плана на САЩ за намаляване на данъците. Преговорите за Brexit също разбуниха духовете на европейските инвеститори, пише CNBC.

Паневропейският Stoxx 600 приключи с ръст от 0,26%, като повечето сектори приключиха на зелена територия.

Британският FTSE 100 затвори с понижение от 0,9%, като паундът поскъпна спрямо американския долар. Останалите борси, с изключение на швейцарската, записаха ръстове.

Компаниите в сферата на търговията на дребно бяха сред най-добре представилите се в сряда, като акциите им поскъпнаха с 1,74%. Ocado беше един от най-големите печеливши в сектора, след като цената на книжата му нарасна с повече от 20% в предходната сесия. HSBC повиши целта си за цена на акциите, изпращайки книжата на британската група нагоре с над 15%.

Европейските и британските банкови акции изпратиха деня с повишение от около 1,6%. Това се случи, след като бъдещия председател на Фед Джером Пауъл коментира като вероятно повишение на лихвения процент през декември.

Deutsche Bank заяви, че плановете за обновяване на инвестиционната банка ще отнемат още две до три години. Най-големият кредитор на Германия се стреми да стабилизира кораба след поредица от скандали и съдебни дела миналата година. Нейните акции поскъпнаха с 2,4%.

В същото време инвеститорите анализираха новината, че Великобритания е отстъпила пред исканията на Европейския съюз (ЕС) и се е съгласила напълно да спази финансовите си ангажименти, посочени от Брюксел, премахвайки едно от основните препятствия по споразумението за Brexit.

Според няколко запознати с разговорите дипломати Великобритания ще поеме задълженията към ЕС на стойност до 100 млрд. евро, макар че нетните плащания, разпределени в няколко десетилетия, могат да спаднат до под половината от тази сума.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:48 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още