IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Газпром" надхвърли проектния капацитет на доставките по "Северен поток"

Украйна вече втора година не купува природен газ директно от руската компания

15:23 | 24.11.17 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Доставките на природен газ по "Северен поток" надхвърлят с 10% проектния капацитет на съоръжението, съобщават от "Газпром", цитирани от ТАСС. В момента към Германия газовата компания изнася по 167,4 млн. куб. метра газ на денонощие, което е над капацитета.

От "Газпром" напомнят, че през тази година износът на газ към Европа е рекорден, а плановете им са да удвоят доставките по "Северен поток" с построяването на още две тръби. На този етап обаче плановете им да разширят капацитета на газопровода срещат съпротивата на Брюксел.

Износът на природен газ от Русия за Европа записа рекорден пик и през 2016 година. Тогава доставките се увеличиха с 12,5% до 179,3 млрд. куб. метра. Основните пазари на "Газпром" в Европа са Германия и Турция.

В своя преглед на рисковете, предназначен за инвеститорите, от газовата компания признаха, че новите санкции на Запада могат да създадат рискове за осъществяването на проектите за "Северен поток" 2 и "Турски поток". С тези две съоръжения Русия се опитва да заобиколи Украйна като основна транзитна страна на природния газ за Европа.

Макар и основен транзитьор на газ, Киев не купува суровината директно от "Газпром" вече втора година. Украинската компания "Нафтогаз" съобщи по-рано днес, че през първите десет месеца на годината са купували газ от 13 европейски компании - основно от Словакия, Унгария и Полша. Закупените количества са 7,5 млрд. куб. метра, а нито един от доставчиците не държи повече от 30% от общия обем на доставките.

Общо закупения от "Нафтогаз" природен газ - внос и местно производство, е 19 млрд. куб. метра, което е ръст от 14% на годишна база в периода януари-октомври.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:50 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 3
khao
преди 6 години
що бре хахаха, ти си *** и си местен ! :):):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 3
majnata
преди 6 години
Ми ше надхвърли , кат няма шистак от хамерика...инак *** , ама и той от хамерика ... : )))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още