IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Спадът при суровините развали настроенията на европейските пазари

Производителите на основни ресурси бяха най-губещия сектор

20:11 | 15.11.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Европейските индекси не успяха да приключат сесията с повишения, след като пазарните настроения бяха влошени от спад при на цените и суровините.

След като се понижи с повече от 1% по време на сесията, паневропейският Stoxx 600 успя да превъзмогне част от загубата, като я сви до 0,49%.

Британският FTSE 100 приключи със спад от 0,56%, а френският CAC 40 и германският DAX изтриха съответно 0,27% и 0,44%.

Производителите на основни ресурси бяха най-губещия сектор след по-слаби от очакваното данни за продажбите на дребно и индустриалното производство. В същото време спадът в цените на металите също натежа върху индексите.
Производителят на мед Aurubis понижи цената на акциите си с 4%.

Петролът и газът междувременно поевтиняха с 1,49% след доклад на Международната агенция по енергетика, който прогнозира по-ниско търсене на петрол за тази и следващата година, както и поради новината, че запасите от суров петрол в САЩ са се увеличили с 1,9 млн. барела.

В макроикономически план еврозоната продължава да бележи търговски излишък с останалата част на света и през септември, достигайки ниво от 26,4 млрд. евро, ускорявайки темпа на растеж. За сравнение, през септември 2016 г. той е бил в размер на 24,3 млрд. евро, сочат предварителните сезонно неизгладени данни на Евростат, публикувани в сряда.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:43 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още