IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Испанската прокуратура поиска задържане за каталунски министри

Върховният съд на страната отложи за следващата седмица изслушването на шестима каталунски депутати

15:24 | 02.11.17 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Карлес Пучдемон. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Карлес Пучдемон. Снимка: Ройтерс

Прокуратурата на Испания поиска от испанския Национален съд да постави под стража осем министри от отстраненото от длъжност каталунско правителство, предава AFP, цитирана от БТА.

Мярката беше поискана, след като общо девет от министрите в регионалния кабинет бяха изслушани в Националния съд във връзка с възможно предявяване на обвинения в бунт, противодържавна дейност и злоупотреба с публични средства.

Съдът заяви, че прокуратурата предлага поставянето на осемте под стража да отпадне, ако платят парична гаранция. Сега съдът ще разгледа искането и предстои да се произнесе.

Испанската прокуратура е поискала да не бъде поставян под стража Санти Виля, който се оттегли от каталунския кабинет преди миналия петък да бъде провъзгласена независимостта и оттогава лансира идеята за решаване на въпроса чрез преговори с централната власт. За него е поискана парична гаранция в размер на 50 хил. евро, предава Ройтерс.

По-рано днес испанският върховен съд отложи за следващата седмица изслушването на шестима каталунски депутати, разследвани за бунт след обявяването на независимостта на провинцията, предава AFP.

В съда за изслушване пристигна отстраненият от длъжност председател на каталунския парламент Карме Форкадел, срещу която също се води разследване за бунт.

След обявената независимост в съдилищата бяха призовани да се явят общо 20 бивши депутати от регионалния парламент.

Всичко по темата четете тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:41 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още