IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Росатом": Бъдещето на ядрената енергетика е затварянето на горивния цикъл

Подобни технологии ще излязат на пазара до 10-12 години, прогнозира директорът на корпорацията Алексей Лихачов

15:33 | 31.10.17 г. 9
<p>
	Ядрена централа в Швейцария. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Ядрена централа в Швейцария. Снимка: Архив Ройтерс

Затварянето на ядрения горивен цикъл и намаляване на обемите от отработено ядрено гориво са бъдещето на световната ядрена енергетика и са сред ключовите приоритети пред мирния атом през следващите години. Това коментира генералният директор на руската корпорация „Росатом“ Алексей Лихачов по време на Министерската среща на Международната агенция за атомна енергия (IEAE).

„Убедени сме, че бъдещето на световната атомна енергетика е неразривно свързано със затварянето на ядрения горивен цикъл. Неотменна част от него са „бързите“ реакторни технологии", коментира той, цитиран от компанията.

Затварянето на горивния цикъл ще позволи на мирния атом да стане екологично безопасен източник на енергия с практически неизчерпаем ресурс за много десетилетия, отбеляза ръководителят на руската ядрена корпорация. Според него комплексен продукт в тази сфера може да бъде предложен на пазара в близките 10-12 години. 

За Лихачов ключовата задача е създаването на промишлена инфраструктура, която да може да осигури качествено намаляване на отработеното ядрено гориво и многократното въвличане на регенерирани горивни компоненти в ядрения горивен цикъл.

„Росатом“ създава производствени мощности за преработка на отработено ядрено гориво на територията на Русия, разработва и ново уран-плутониево гориво за връщане на продуктите от преработката в ядрения горивен цикъл, каза още директорът на компанията.

В изказването си той отбеляза и ключовата роля на ядрената енергетика за осигуряване на устойчиво развитие и глобален преход към нисковъглеродни производства.

„Ядрената енергетика съответства на всички изисквания, които се предявяват към енергетиката на бъдещето. Тя е източник на стабилна и екологично чиста енергия, която се получава на икономически привлекателна цена. Ядрената енергия, заедно със слънчевата, вятърната и хидроенергията образуват т. нар „зелен квадрат“, който ще стане основа на бъдещия световен енергобаланс. В този план ние не сме алтернатива, а взаимно се допълваме и подобряваме“, добави Лихачов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:58 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

9
rate up comment 6 rate down comment 1
Стоян Петров
преди 6 години
Не е в темата, но мнение за плановете на Русгеоком за добив на шистов газ в Добруджа? Защото Шеврон щяха да отровят родната земя, а руснаците ще я облагородят чрез тази си дейност. Русофилите наистина сте токсични за милата ни татковина. PS Кучета и котки може, а прасета не?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 5 rate down comment 1
Стоян Петров
преди 6 години
Уважавам полско-тръмбешкия ти интелект, допълнен каспичанска одухотвореност(по майчина линия).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 7
Mavi Goz
преди 6 години
Неее! Няма как другарят Лихачов да знае такива секрети, които "у вас" в Симеоновград или източните подстъпи на Бургас, с пряка видимост към бензиностанцията на Шел в Айтос, имате... Тук вероятно има грешка в статията - другарят Лихачов всъщност не е шеф на Росатом, а на Росбалатум и нема как да е посветен в такива тънкости на ядрената енергетика и перспективите пред нея... :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 6
Стоян Петров
преди 6 години
Другарю Лихачов, а известно ли Ви е, че "у нас" в Китай експлоатираме за граждански нужди малки модулни реактори. Не са много и може да се каже че са в момент в процес на изпитание, но ги има. Имаме намерение да започнем серийното им производство, на разумна цена и перфектна безопасност.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 9
Mavi Goz
преди 6 години
Не бре, ще го придадат към кафявия квадрат на Мариците с евроатлантически стратегически чужди инвеститори - споко! :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 1
Hahoto
преди 6 години
Белене част от Зеления квадрат ли ще, в едно с депутато-мафиотските ВЕИ у назе?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 12
Mavi Goz
преди 6 години
Докато живеете в свят на русофилчета, русофобчета, комунисти, кагебисти, онанисти и прочее бръмбари в кухаовите ви глави, единственото, което ще постигнете е, внуците ви да живеят в пещери и даже тиквите, дето сега отглеждате с шампионски темп, да ги внасяте от Полша... :lol:Продължавайте в този дух и ще се върнете във времената от преди първата руска намеса в българската история... :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 3
khao
преди 6 години
затова е такава тишина под статията ... в ступор са, а новите опорки явно още не са дошли и горките незнаят кво да пишат :):):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 7
bgMan
преди 6 години
Лично другаря Лихачов каза: "Ядрената енергия, заедно със слънчевата, вятърната и хидроенергията образуват т. нар зелен квадрат, който ще стане основа на бъдещия световен енергобаланс"--Сега русофилчетата трябва да си оправят опорките относно ВЕИ-тата за да са в тон с официалната позиция на Росатом.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още