IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Визовата криза между САЩ и Турция се задълбочава

САЩ отказват издаването на визи на турски граждани, а Анкара отмени посещение на служители на правосъдното министерство отвъд Океана

21:14 | 24.10.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

САЩ са отказали визи на представители на Министерството на правосъдието на Турция, съобщи Ройтерс, позовавайки се на информация на CNN Turk. Турската делегация е трябвало да посети Вашингтон по-късно този месец.

По-късно Анкара съобщи, че визитата на турската делегация е отменена във връзка с кризата около издаването на визи, в която навлязоха двете държави, допълва турското издание Daily Sabah. Служителите на правосъдното министерство е трябвало да посетят затвори в Минеаполис, Минесота и Омаха. 

От октомври САЩ спря работата по издаване на визи в своите мисии в Турция. Основание за това са опасения за сигурността на служителите, след като бяха арестувани двама консултанти на САЩ, които са турски граждани. Турските власти също съобщиха, че отказват издаването на визи за американски граждани. 

Ройтерс напомня, че през май беше арестуван преводач на американското консулство в Адана, а служител на DEA, агенцията по лекарствата в САЩ, беше задържан в Истанбул. И двамата бяха обвинени за участие в организирането на опита за преврат в Турция през миналата година.

Според посолството на САЩ тези обвинения са безпочвени.

Турската полиция иска да разпита и трети служител в американската мисия в Истанбул. Негови роднини са обвинени за връзки с Фетхуллах Гюлен, обвинен от Анкара за организатор на опита за преврат. Гюлен живее в американския щат Пенсилвания от 1999 година и отхвърля всички обвинения на турските власти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:35 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още