Индустриалното производство на аквакултури в Европейския съюз през 2015 г. достига 4 млрд. евро, съобщава Евростат. Продукцията е достигнала 1,3 млн. т или 19,9% от добитата в Евросъюза риба.
39 хил. души (28%) от сектор рибарство са заети във водните ферми, а 102 хил. (72%) в риболова.
Пет страни членки осигуряват 75% от продукцията в ЕС.
През 2015 г. повече от половината рибни продукти в Общността са осигурени от Испания (294 хил. т или 23% продукцията в ЕС), Великобритания (212 хил. т, 16,6%) и Франция (180 хил. т или 14,1%).
Други основни производители са Италия (149 хил. т, 11,6%) и Гърция (106 хил. т, 8,3%).
Класацията се променя, ако се вземе предвид генерираната икономическа стойност.
На първо място през 2015 г. е Обединеното кралство, като генерира 24,1% (995 млн. евро). Следват Франция (627 млн. евро, 15,2%), Испания (513 млн. евро, 12,4%), Гърция (463 млн. евро, 11,2%) и Италия (437 млн. евро, 10,6%).
Тези пет страни държат три четвърти от пазара на аквакултури в ЕС както по обем, така и по стойност.
На ЕС се падат 1,2% от световното производство на аквакултури през 2015 г. и 2,8% като стойност.
Десет вида са определящи за 90% от производството в Общността
Рибите и мекотелите като тегло съставят 98,2% от продукцията на аквафермите в ЕС, така че производството на ракообразни, водорасли и други организми е много малко.
Въпреки че голям брой видове (над 130) са култивирани в ЕС, трите най-разпространени вида са средиземноморската мида, атлантическата сьомга и дъговата пъстърва осигуряват над половината от общото тегло на продукцията (54%) и над 40% от стойността.
Десетте най-често срещани вида покриват 90% производството като тегло и 87% от стойността.
Атлантическата сьомга осигурява една четвърт от общата стойност (24,4%) в сектора, въпреки че е втора по обем (15,1%). От друга страна, средиземноморската мида е основен вид по обем (25,1%), но е значително по-назад като стойност (4,8%).
Производството на аквакултури е високоспециализиран сектор, силно зависим от географското разположение на страните и естествените местообитания на видовете. Обединеното кралство е основният производител на атлантическата сьомга (95% от общото производство на ЕС през 2014 г.), а Гърция произвежда 59% от ципурата и 51% от лаврака. В същото време Испания е водещият производител в ЕС на средиземноморската мида (70%), а Франция на тихоокеански стриди (87%).
Според данните аквакултурите са от голямо значение за страните около Средиземно и Черно море като Словения, Малта, Кипър, Румъния, Гърция, България и Италия. Там риба се лови основно по крайбрежито и то с малки плавателни съдове.
Така аквакултурата получава основна роля спрямо общото производство на риба с обем от 81,6% - Малта, 78,7% - Кипър, 69,5% - Румъния, 62,2% - Гърция, 54,9% - България и 43,8% Италия.