IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Наистина ли Brexit е толкова страшен?

16 месеца след изненадващия вот на британците, катаклизмите, за които предупреждаваха политици, не се случиха. Можем ли да бъдем спокойни обаче?

08:28 | 08.11.17 г. 7
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Криза с бюджета, разрив в Обединеното кралство и дори край на западната цивилизация във вида, в който я познаваме. Затова предупреждаваха от лагера на кампанията за оставане в Европейския съюз във Великобритания. Случиха ли се тези апокалиптични очаквания, коментира Politico в свой анализ.

На първо място Brexit не води до разпад на западния свят, за каквото предупреждаваше председателя на Съвета на ЕС Доналд Туск през миналото лято. Изборите в Холандия и Франция показаха, че проевропейските настроения надделяват и крайните националисти Геерт Вилдерс и Марин льо Пен не срещнаха подкрепата, на която се надяваха.

Това обаче все още не е успокояващо. В Германия „Алтернатива за Германия“ влезе в Бундестага с резултат от 13% от гласовете на германците. Опасения има и, че евроскептиците ще имат сериозно представителство в Италия след изборите през 2018 година.

Като цяло картината не е чак толкова апокалиптична, каквито предвиждания правеха защитниците на ЕС в своята кампания. Не се сбъднаха предупрежденията за войни между държавите в ЕС, засега и Шотландия не е насрочила дата за референдум за напускане на Обединеното кралство, каквито бяха опасенията, и изчаква хода на преговорите с ЕС. Северна Ирландия пък си остава мирно място въпреки страховете, че Brexit ще върне границата между кралството и Република Ирландия, а с нея и старите борби в региона. Казусът се приема за особено важен и е едно от първите неща, които дискутират Лондон и Брюксел.

Няма сигнали и за финансови и икономически катаклизми, за които предупреди финансовият министър Джордж Озбърн преди вота за Brexit. Той се опасяваше, че излизането от общността ще означава нестабилност, повишаване на данъците и намаляване на публичните разходи и очакваше актуализация на бюджета.

Неговият наследник Филип Хамънд не направи корекция, а Английската централна банка (Bank of England) пък очакваше икономически сътресения и отпусна 150 млрд. паунда под формата на кредити за бизнеса и домакинствата, които да направят прехода след изненадващия за мнозина резултат по-плавен.

Година и половина след референдума британската икономика все още е на пътя на растежа, макар и темпът да е по-бавен от предварителните очаквания. Безработицата пък е на едно най-ниските нива от 1975 година насам. Стойността на паунда обаче намаля с 15% спрямо щатския долар, което води до ръст на инфлацията.

Във Великобритания сега очакват финансовият министър да внесе бюджета за следващата година. Това ще стане през ноември и вероятно бюджетът ще отрази и прогнозите за по-бавен икономически растеж на страната.

Преди юни 2016 година противниците на излизането от ЕС предупредиха за опасността от недостатъчно финансиране на здравния сектор. Реалността обаче е друга и средствата за социални дейности се увеличават с 2 млрд. паунда през следващите три години. Експерти обаче настояват за още средства за здравния сектор, защото той ще бъде изправен пред „безпрецедентен финансов и оперативен натиск“.

Засега изглежда, че предупрежденията за обедняване на британските домакинства след Brexit са напът да се сбъднат. Поддръжниците на идеята за оставане в ЕС коментираха преди референдума от миналото лято, че през следващите 15 години средният доход на домакинствата ще намалее и само 16 месеца по-късно статистиката показа, че доходите на британците наистина се свиват с 1,1%.

Развитието на темата за Brexit можете да следите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:36 | 13.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

7
rate up comment 2 rate down comment 2
Lucifer
преди 6 години
За ЕС по-страшното от Брекзит е ако островните търтеи се откажат от него. Дано си получат точно това, което сами са си пожелали-Брекзит. Лондон столица на Пакистан....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 2
kirilstaikov
преди 6 години
Истина е ,че всичко е по-зле във Великобритания след решението на народа за Брексит.Обаче действията на правителството им доста смекчи пораженията от вота .Представям си ако бяха нашите политици на тяхно място .Щеше да се случи всичко ,което се очакваше .Иначе най-голям ефект ще има върху доходите на тъй наречените бенефисти .От там увеличена престъпност и т.н. Замяна на евтините работници от Европа с такива от другаде и така .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 17 rate down comment 3
red6
преди 6 години
Тепърва се почва спада на доходи и раб места. Това за сега е резултата преди самия брексит.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 20 rate down comment 3
khao
преди 6 години
:) май си объркал статията :) тук се коментира за тия мейтове дето искаха да затворят границата си за белите източноевропейци за сметка на пакистанци и индийци.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 24
bgMan
преди 6 години
Кое му е страшното на това да избереш да бъдеш свободен от тиранията на едно управление налагащо диктатура на малцинствата над мнозинството?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 15 rate down comment 0
mrynmryn
преди 6 години
То реално и двете страни не са предприели нищо още, какво да стане?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 2
bigi
преди 6 години
"... и само 16 месеца по-късно статистиката показа, че доходите на британците наистина се свиват с 1,1%."Е НЕ ГО ЛИ ПРАВИ ТОВА НАЙ-СТРАШНОТО ЗА САМИТЕ ГЛАСУВАЛИ ЗА БРЕКЗИТ ??!?!?!?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още