IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Слабите данни от САЩ засегнаха и европейските борси

Акциите на строителните, минните и петролните компании в Европа бяха сред най-губещите в петък

19:53 | 06.10.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Европейските фондови борси затвориха на червено в петък на фона на разочароващите данни за трудовия пазар в САЩ и политическите събития в Испания, предаде CNBC.

Общоевропейският индекс Stoxx 600 падна с 0,4%, но за седмицата успя да запише повишение от 0,34%.

Големите европейски борси се оцветиха в червено, с изключение на британската, където индексът FTSE 100 се покачи с 0,2%. Френският индекс CAC 40 загуби 0,36%, а германският DAX - 0,09%.

Последните данни от американския трудов пазар с изключение на селското стопанство сочат, че през септември са загубени 33 хил. работни места. Така заетостта в САЩ се е понижила за пръв път от 2010 г. Икономистите очакваха ръст от 90 хил. нови работни места за месеца.

След публикуването на данните американските борси се насочиха към отрицателна територия, като има вероятност широкият индекс S&P 500 да прекрати осмедневната си серия от повишения.

В Европа секторът на строителните компании беше сред най-губещите в петък, като се сви с 0,9%.

Акциите на минните и петролните компании също загубиха от стойността си. Книжата на Tullow Oil поевтиняха с 4,56%, с което компанията е най-слабият компонент от STOXX 600 в петък.

Силно се представиха акциите на британския производител Cobham, които поскъпнаха с 2,57%, след като UBS повиши ценовия си таргет за тях.

Автомобилният сектор беше един от малкото, които се опитаха да запишат ръст по време на сесията в петък, като акциите на френската компания Renault поскъпнаха с 0,49%. Въпреки това секторът като цяло приключи търговията почти без изменение.

Не всички новини от транспортния сектор са добри. Книжата на авиокомпанията easyJet загубиха 1,63% от стойността си въпреки отчетените рекордни продажби за лятото. Акциите на конкурента Ryanair потънаха с близо 3%.

На валутните пазари британският паунд отбелязва най-слабата си седмица от една година заради спекулациите около лидерството на премиера Тереза Мей.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:57 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още