IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Мадрид настоява за нови местни избори в Каталуния

Трябва да започнем да лекуваме тази рана, казва правителствен говорител

17:03 | 06.10.17 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Испанското централно правителство настоява за свикване на нови местни избори в Каталуния, след като регионът организира през миналия уикенд референдум за независимост.

За преодоляването на кризата между регионалния кабинет и Мадрид следва да се организират нови избори, заяви правителственият говорител Индиго Мендес де Виго. „Би било добре да започнем да лекуваме тази рана“, каза той, цитиран от DPA.

Още преди това Мадрид изпрати помирителни сигнали към каталунците. Централното правителство в Мадрид “съжалява" за нараняванията, причинени от полицията по време на референдума в неделя, заяви представителят на испанското правителство в Каталуния Енрик Мило пред телевизионния канал TV3. Той също така се извинява от името на полицаите, които са участвали в събитията. В сблъсъка с испанската полиция бяха ранени стотици хора.

Според испанския политолог Игнасио Сотело каталунското регионално правителство може да отложи обявяването на независимост, което се очаква в началото на седмицата. Въпреки това Сотело не вижда много място за диалог или компромис между испанското централно правителство и регионалното правителство. „Двете страни имат твърди мнения и ще запазят позициите си", казва професорът от Свободния Университет в Берлин.

Според него премиерът на Испания Мариано Рахой няма да се позове на член 155 от Конституцията и да поеме управлението на региона. „Той би могъл да направи това още преди много месеци". Същевременно Сотело изключва варианти като гражданска война, от каквито мнозина вече се опасяват. Най-лошият сценарий ще бъде, ако някои държави признаят Каталуния за независима държава. „Но в момента за това има малка вероятност“, казва той.

В случай, че се отдели, Каталуния би платила висока цена за независимостта си, дори и да успее да оцелее икономически. „Няма да могат да останат в ЕС, а какво ще прави Каталуния, без да е в ЕС", посочва още Сотело.

Всичко за събитията в Каталуния следете тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:35 | 12.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още