IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК: Няма промяна в позицията ни за „Северен поток“ 2

Планираните нови газопроводи дори могат и да не покрият нуждите на Европа от руски газ, смятат пък в „Газпром“

14:37 | 06.10.17 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Европейската комисия не е променила своята позиция за разширението на „Северен поток“ - то не отговаря на целите на Енергийния съюз и по тази причина институцията настоява за мандат за преговори с Москва. Това коментира говорителят на ЕК Ана-Кайса Итконен по време на традиционния брифинг в Брюксел.

Преди дни германското издание Der Standard съобщи, че правният отдел на Съвета има становище, че няма правно основание, на което да бъде дадено правото на ЕК да води подобни преговори.

„Нашата позиция беше много ясно формулирана през юни, когато поискахме този мандат“, коментира днес Итконен и допълни, че сега се очаква позицията на Съвета по казуса.

Няма промяна и по отношение на вижданията в Брюксел, че газопроводът е в нарушение на принципите на европейското право, посочи още говорителят на институцията.

Строителството на „Северен поток“ 2 разделя страните в ЕС – в Източна Европа настояват, че този газопровод само ще задълбочи зависимостта на общността от руския природен газ и може да бъде използван като политическо оръжие от страна на Москва. Руската позиция е, че газопроводът е икономически обоснован, мотивирайки това становище с ръста на доставките на газ през „Северен поток“ през последните месеци.

По-рано днес и зам.-директорът на „Газпром“ Александър Медведев коментира, че капацитетът на новия газопровод ще бъде напълно натоварен. Пред ТАСС той посочи още, че  дори новите проекти – допълнителните две тръби по „Северен поток“ и „Турски поток“, могат да се окажат недостатъчни, за да покрият търсенето на газ в Европа. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:14 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 10
Стоян Петров
преди 6 години
Големите руски енергийни проекти, големи руски празни приказки. Хихихихи..........
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още