IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тереза Мей се изправя пред все повече искания за оставка от консерваторите

Не е ясно обаче дали има достатъчно депутати сред торите, които да стартират процедурата за избор на нов лидер

09:54 | 06.10.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Британският министър-председател Тереза Мей се изправя пред все повече искания за оставка, след като бивш нейн колега от кабинета обяви, че започва кампания за отстраняването ѝ. Това засилва битката за контрол над британското правителство, предава Bloomberg.

Грант Шапс, който е бивш председател на Консервативната партия, заяви, че има списък със свои колеги, които искат да изберат нов лидер на партията и министър-председател, след като Мей не успя да спечели мнозинство на парламентарните избори през юни. Списъкът включва петима бивши министри, както и тори от двете страни на дебата около Brexit, казва Шапс.

Въпреки кампанията срещу Мей все още не е ясно дали Шапс и останалите имат достатъчно подкрепа, за да я принудят да подаде оставка.

„Смятаме, че министър-председателят трябва да напусне сама доброволно, за да може да има избори за нов лидер колкото се може по-скоро“, казва Шапс в телефонно интервю. „Ясно е, че трябва да имаме рестартиране, което означава, че е време да продължим напред“, допълва той.

Шапс е най-високопоставеното лице до момента, който призовава за оставката на Мей след катастрофалната ѝ реч в сряда при закриването на конференцията на консерваторите. Той бе заедно с Мей в кабинета на Дейвид Камерън и като бивш партиен лидер спомогна за наблюдението на успешните парламентарни избори през 2015 г.

Въпреки призивите за нов лидер високопоставени тори не вярват, че вече има достатъчно „бунтовници“, които да отстранят Мей, ако тя е решена да остане на поста.

Говори се, че групата на Шапс наброява 30 човека, макар че той не потвърждава тази цифра. Той заяви, че иска Мей да види как се чувстват колегите ѝ и да напусне доброволно, за да може партията да проведе избори за нов лидер.

Съгласно правилата на партията са нужни 48 консерватори депутати, които да изпратят официални писма, изразяващи липсата на доверие към Мей, за да се даде старт на битката за нов лидер. Високопоставени членове на партията, говорещи при условие за анонимност, предполагат, че броят на бунтовниците е много по-малък.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:21 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още