IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

ЕК представи обновената стратегия за развитие на индустрията в ЕС

Специален Европейски център за научни изследвания и експертни познания в областта на киберсигурността ще подпомага технологичния напредък в сектора

14:50 | 18.09.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Европейският съюз (ЕС) ще създаде специален Европейски център за научни изследвания и експертни познания в областта на киберсигурността с цел подпомагане на развитието на технологичния и промишления капацитет в индустрията, съобщават от пресслужбата на Европейската комисия (ЕК) във връзка с обновената стратегия за развитие на индустрията в Съюза.

Ще бъде създадена и обща за ЕС система за сертифициране на продукти и услуги, призната във всички държави членки, допълва се в съобщението.

ЕК предлага и създаването на специален регламент за свободното движение на нелични данни. Той се предвижда да позволява подобни данни да се движат свободно през границите, така че да се модернизира промишленият сектор в ЕС и да се създаде общо европейско пространство от данни.

Предлага се и нова поредица от мерки за кръговата икономика, включително стратегия относно пластмасите и мерки за подобряване на производството на възобновяеми биологични ресурси и превръщането им в продукти на биологична основа и биоенергия.

Предвиждат се и инициативи за модернизиране на уредбата относно интелектуалната собственост, подобряване функционирането на обществените поръчки в ЕС и стратегия за устойчиво финансиране с цел насочване на частните капиталови потоци към по-устойчиви инвестиции, както и други инициативи в подкрепа на индустрията.

Подобряването на конкурентоспособността на промишлеността беше сред акцентите в речта на председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер за състоянието на ЕС.

„Чрез възприемането на технологичните промени, превръщането на инвестициите в научни изследвания в новаторски бизнес идеи и запазването на водещата роля при нисковъглеродната и кръговата икономика ще проправим пътя на интелигентната, иновационна и устойчива промишленост в Европа“, коментира и зам.-председателят на ЕК Юрки Катайнен.

„Много европейски промишлени отрасли се намират в повратна точка. В днешната епоха индустриалната политика се отнася до възможностите за промишлеността ни да продължи да създава устойчив растеж и работни места за нашите региони и граждани“, допълва Елжбета Бенковска, комисар по въпросите на вътрешния пазар, промишлеността, предприемачеството и МСП.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:54 | 01.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още