IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските индекси приключиха сесиите с леки спадове

Признаците за скорошно увеличение на лихвите във Великобритания се увеличават

19:43 | 15.09.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Т. нар. Танц на дяволите (обикновено третият петък на третия месец от дадено тримесечие) не изплаши твърде много европейските инвеститори. И данните за икономиката от САЩ не притесниха особено много борсовите играчи. И въпреки че водещите борси на Стария континент приключиха сесиите в петък с понижения и на фона на поредната провокация от страна на Северна Корея, индексите изпратиха най-добрата си седмица от юли насам, изчислява CNBC.

В петък инвеститорите анализираха макроикономически данни. Продажбите на дребно през август са се свили неочаквано през август с 0,2% на месечна база. Индустриалното производство също е записало спад, при това от 0,9%, като последиците от урагана Харви вече стават видими и в данните.

По-важният доклад обаче остава този за инфлацията от четвъртък, която се е ускорила до 1,9% на годишна база през август. Това доведе до повишаване на очакванията, че ще видим по-високи лихви през декември. Според Fed Watch tool на CME шансовете за такъв ход от страна на Фед през декември възлизат на 52,9%. 

Що се отнася до макроданните в Европа, заплатите в еврозоната са нараснали с най-бързо темпо от две години, става ясно от статистиката на Евростат. Заплатите са нараснали с 2% на годишна база.

Пониженията на лондонския фондов пазар се задълбочиха и в днес. От една страна, признаците за скорошно увеличение на лихвите се увеличават, което даде допълнителен тласък на паунда, което пък се отразява негативно на експортно ориентираните местни компании.

От друга страна, инвеститорите реагираха с безпокойство, след като в метрото на столицата се случи експлозия, зад която полицията подозира терористично нападение. 

Така FTSE 100 загуби в петък 1,10% до 7215 47 пункта, като с това индексът се завърна до нивата си от началото на май.

Междувременно стерлингът достигна 14-месечен връх спрямо долара в петък, тъй като търговците заложиха на повишаване на лихвите от страна на Английската централна банка близко бъдеще.

"В средносрочен план смятаме, че е твърде рано да очакваме съществено възстановяване в този момент, но в по-дългосрочен план сме положително настроени за британската лира, ако преговорите за Brexit покажат известен реален напредък през идните месеци", заяви Ричард Фалкенхал, старши валутен стратег в SEB, пред CNBC.

Повечето европейски борси обаче приключиха сесиите със слаби понижения. Водещият индекс на еврозоната EUROSTOXX 50 се понижи с 0,31% до 3515,55 пункта. На седмична база има обаче ръст от 1,97%.

Stoxx 600, който следи широк диапазон от европейски акции, се понижи с 0,36 на сто до 380,41 пункта. Банките бяха най-зле представящият се сектор със спад от 0,8 на сто. За седмицата обаче бенчмаркът расте с 1,3 на сто – най-доброто седмично представяне от 14 юли.

Френският CAC-40 затвори сесията в петък със спад от 0,22% до 5213,91 пункта. Германският Dax се движеше през цялата петъчна сесия в тесен диапазон и приключи търговията с понижение от 0,17 на сто до 12 518,81 пункта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:32 | 22.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още