IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Юнкер: Премахваме границите за туристите, не за терористите

Отпадането на границите в ЕС се прави в полза на европейците, коментира председателят на ЕК

17:12 | 14.09.17 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Отпадането на границите в ЕС не е покана към терористите, това се прави в полза на европейците. "Премахваме границите за туристите, не за терористите", заяви председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

Час и половина той отговаряше на въпроси на граждани, включително на младежи, прочули се в YouTube, и на журналист от Euronews. Юнкер отказа да бъдат смесвани темите с преминаването на терористи през границите и вчерашното му настояване България и Румъния да бъдат незабавно приети в Шенген.

Важното е тайните служби да обменят данни за обстановката в техните държави. От 2001 г. трябваше да въведем този обмен и ще го направим, заяви Юнкер.

Попитан защо във вчерашното си годишно слово пред Европейския парламент за състоянието на ЕС е говорил малко за напускането на Великобритания, той коментира, че това е въпрос, който трябва да тревожи британците, а не европейците. Това не е бъдещето, а част от миналото. Не ми е известно друга държава да възнамерява да напусне ЕС, посочи още Юнкер.

"Трябва да инвестираме в Африка, ако искаме африканците да си стоят там. Въпросът с прилагането на миграционните квоти предизвика конфликт между държавите от ЕС и страните от Вишеградската четворка, а не сблъсък с ЕК. Вишеградците трябва да приемат, че проблемът може да бъде решен само със съпричастие между европейците. Обмисляме какво да предприемем след решението на Съда на ЕС, последиците от наказателните процедури на комисията не са приятни, но не отправям заплахи, ще им дадем време, трябва търпение", добави той по повод на продължаващия отказ на държавите от Централна Европа да се съобразят с квотите.

"Огромното мнозинство от поляците остават свързани с европейската идея", посочи Юнкер за кавгите с властите във Варшава. Не насилвам никого да влиза в еврозоната, това е възможност, предвидена в договора за ЕС, поясни председателят на ЕК.

Събирането на данни от дружества като Google е опасно - дори държавите нямат толкова лична информация за гражданите. Срещу разпространяването на фалшивите новини може да се действа само когато източникът им се окаже държава. В ЕС 80 на сто от дружествата са били удряни от хакери, отбеляза председателят на комисията.

Той заяви oще, че ако каталунците решат да напуснат Испания, ЕК ще уважи тяхното решение, но те ще излязат от ЕС и ще трябва да кандидатстват за приемане отново.

Юнкер заяви още, че никога не би отказал на жена със забрадка работа в ЕК. По неговите думи имало такива жени сред служителите в комисията. "Бурките не ми харесват много", уточни председателят на ЕК. 

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:56 | 28.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 7
majnata
преди 6 години
Люде като тоя вече са проблем за ЕС !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 9
studioaa
преди 6 години
Сами виждате какъв е резултата от системната злоупотреба с алкохол на снимката. Туристите границите никога не са им пречели, за да се премахват, но вижте за терористите и престъпниците положението е друго... И как по-точно ще различават туристи от терористи дори и горното твърдение да е направено с добри намерения?? Премахването на границите е в ползва само на претъпните лидери в брюксел и никой друг... Колко пъти елиминирането на граници е подложено на референдум, за да бъде реализирано изобщо?? Ах щях да забравя, че всички референдуми за увеличаване правомощията на европейския съюз са неуспешни в последните 10-на години...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още