IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Масово "разболяване" на пилоти блокира десетки полети на Air Berlin

Профсъюзната организация се опасява, че компанията иска да се освободи от скъпоплатените пилоти на дълги разстояния, преди да се стигне до продажбата

10:53 | 12.09.17 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Десетки полети на втората по големина германска авиокомпания Air Berlin, която е в процедура по неплатежоспособност, са отменени днес. Новината потвърди компанията в Twitter.

„По оперативни причини Air Berlin трябва да отмени днес полети", споделя компанията. „Съжаляваме за неудобството за нашите гости“, казва говорителка на концерна. Според информация на икономическата телевизия n-tv са отменени над 60 полета с над 7 хил. пътници на летищата в Берлин, Щутгарт, Хамбург и Кьолн.
 

Конкретната причина за отмяната е фактът, че необичайно много пилоти са взели отпуск по болест.  

Според информация на в. Bild вчера са били прекъснати преговорите за преминаването на над 1200 пилоти на Air Berlin към потенциалния купувач на компанията.

Профсъюзната организация на пилотите Vereinigung Cockpit (VC) се опасява, че на бизнеса с полетите на дълги разстояния ще бъде сложен край. Президентът на VC Илия Шулц заявява пред Rheinische Post, че има опасения, че с „огромно увеличение на цените по дългите дестинации бизнесът ще бъде направен неатрактивен, така че да бъде преустановен още преди сделка по придобиване“.  



Причината за това според него може да е желанието на бъдещия инвеститор да се освободи от добре платените пилоти на дълги разстояния, преди да се стигне до продажбата на части от бизнеса. „В такъв случай те могат да бъдат освободени веднага от синдиците.

„Булката ще бъде разкрасена преди сватбата. Това е скандал, който не можем да преглътнем лесно“, казва Шулц. 

Air Berlin бе принудена да започне процедура по фалит миналия месец, след като най-големият ù акционер Etihad спря финансовата си подкрепа заради дългогодишните загуби на компанията. За активите на превозвача има много евентуални купувачи, като на челна позиция изглежда е Lufthansa.

До 15 септември заинтересуваните от тръжната процедура трябва да подадат офертите си, като е възможно решението да бъде взето още на 21 септември - три дни преди парламентарните избори в Германия. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:49 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
deant
преди 6 години
Странни неща стават в Германия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още