IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Сблъсъкът на годината: Телевизионният дебат между Меркел и Шулц

Очакванията са канцлерът да спечели и дебата, и предстоящия на 24 септември вот

11:15 | 03.09.17 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Остават само три седмици до изборите в Германия, които ще се проведат на 24 септември. Днес ще се състои дългоочакваният единствен телевизионен дебат между двата основни опонента във вота – сегашният канцлер Ангела Меркел, която се бори и вероятно ще спечели четвърти мандат, и лидерът на социалдемократите Мартин Шулц, бивш кмет и бивш председател на Европейския парламент (ЕП).

Дебатът ще започне в 20 ч. местно време и ще се излъчва по телевизиите ARD, RTL, Sat.1 и ZDF.

Проучване на агенцията Forsa за списание Stern показва, че около половината от електората планира да гледа дебатите. От тях почти 20% смятат, че сблъсъкът между Меркел и Шулц може да промени начина, по който ще гласуват, пише Deutsche Welle.

Шулц ще се опита да убеди германските гласоподаватели да оставят зад гърба си Християндемократическия съюз на Меркел. Той се опитва да извлече ползи от възприетата от Меркел липса на ентусиазъм, като подчертава опита си в европейската политика. Той обвинява канцлера, че не докосва по никакъв начин избирателите с невероятно невъзмутимото си поведение.

"Последните четири години от епохата на Кол бяха период на стагнация и политическа агония. Искам да пощадя Германия да преживее това отново", казва Шулц, като се позовава на четвъртия мандат на Хелмут Кол, чийто рекорд в управлението ще бъде достигнат от Меркел, ако тя пак спечели изборите.

Ангела Меркел пък изтъква просперитета на Германия и се опитва да успокои консерваторите в областта на миграцията и сигурността. Тя коментира наскоро, че би искала да продължат проверките по границите на страната, които бяха въведени през септември 2015 г. и предстои да изтекат през ноември.

Меркел отнесе критики и за избрания строг формат на дебата. Журналистите, които ще го водят, нямат право да се отклоняват съществено от предварително зададените въпроси. В телевизионното студио няма да присъстват и членове на обществеността.

Последните проучвания на общественото мнение показват, че Ангела Меркел може да си поеме дъх преди изборите. Нейната партия се очертава да спечели далеч повече гласове от социалдемократите на Шулц – съответно 37% спрямо 23%.

Германците също изглеждат убедени в победата й. Резултатите от различни проучвания показват, че около две трети от германците прогнозират, че канцлерът ще спечели и дебата, и вота. Само 17% смятат същото за Шулц.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:49 | 12.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

3
rate up comment 4 rate down comment 2
majnata
преди 6 години
А , верно ли бе ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 1
bgMan
преди 6 години
Май има грешка в заглавието.Това е театърът на годината.Някой се опитва да ни представи нещата така, че все едно от едни дебати и последващите ги избори зависи нещо. Нищо не зависи нито от дебатите, нито от изборите в Германия. Посоката ще си остане една и съща.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 6
majnata
преди 6 години
Бай Тошовия комОнизъм боб да яде пред този в днешна Германия ! Ура другари !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още