IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономиката на Гърция се разширява за второ поредно тримесечие

Основен двигател на ръста са били износът и по-високите държавни разходи

15:47 | 01.09.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Икономиката на Гърция се е разширила за второ поредно тримесечие между април и юни, съобщи статистическата служба на страната в петък. Основен двигател на ръста са били износът и по-високите държавни разходи, предава New York Times.

Сезонно коригираните данни показват, че брутният вътрешен продукт е нараснал с 0,5% през второто тримесечие спрямо първото, запазвайки темпа си от предишните три месеца, за които растежът бе рязко коригиран нагоре.

Годишният ръст се е ускорил до 0,8% от 0,4%.

Постепенното възстановяване на икономиката след дълбока рецесия, която доведе до свиване от 25% и увеличи безработицата до рекордни вина, засилва надеждите, че Гърция ще може успешно да излезе от години спасителни заеми.

„Четенето е в съответствие с нашите прогнози. Растежът се базира на увеличен нетен износ и продължаващото засилване на потреблението“, казва икономистът от National Bank Никос Магинас.

Ако се вземат предвид и други данни, включително PMI индекса на производителността, който се е повишил до 9-годишен връх от 52,2 пункта през август, той казва, че прогнозата за растеж от 1,8% за годината на правителството изглежда постижима.

Правителството, което се изправя пред трети преглед на международния спасителен заем тази есен, понижи прогнозата си от 2,7% през май. Европейската комисия очаква растеж от 2,1% спрямо предишната оценка за 2,7%.

Икономическото възстановяване ще бъде ключово за намаляване на безработицата от почти 22% - най-високата в еврозоната, и поддържане на първичен бюджетен излишък от 1,75% - без разходите за обслужване на дълговете – искан от кредиторите на Гърция.

Основният двигател зад растежа на икономическото производство през второто тримесечие се дължи на увеличение от 3,8% на износа. В същото време вносът се е свил с 3,7%.

Като цяло потреблението се е разраснало с 0,4% на тримесечна база, подкрепено от държавните разходи, показват данните.

„Частното потребление продължава да показва сравнителна устойчивост, а опасенията произтичат от неспособността за инвестиции, за да се постигне видимо възстановяване“, казва главният икономист на Eurobank Платон Монокрусос.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:33 | 31.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още