IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дания планира намаления на данъците в страната

Скандинавската държава е с най-високото данъчно бреме в света

15:32 | 29.08.17 г.
<p>
	Снимка: Архив Ройтерс</p>

Снимка: Архив Ройтерс

Правителството на Дания предлага множество намаления на данъците, които ще засегнат групи с всякакви доходи, ще направят по-евтино спестяването за пенсиониране и ще понижат налозите върху автомобилите, съобщава Bloomberg.

Дясноцентристката коалиция на министър-председателя Ларс Локе Расмусен иска да намали данъчното бреме на страната с 23 млрд. крони (3,7 млрд. долара), като предложените мерки ще бъдат наложени поетапно до 2025 г., се посочва в изявление от вторник. Администрацията заяви още, че ще „следи“ ставката върху корпоративния данък, за да гарантира, че Дания ще остане конкурентна на търговските си партньори.

„С това предложение се захващаме с няколко конкретни предизвикателства“, казва финансовият министър Кристиан Йенсен. „Увеличаваме доходите от работа, правим по-привлекателно да се работи повече и гарантираме, че е по-целесъобразно да се пести за пенсиониране“.

Дания има най-високото данъчно бреме в света спрямо брутния вътрешен продукт (според оценки на ОИСР съотношението е около 47% през 2015 г. - най-високото в богатия свят). Тези приходи се използват от държавата, за да гарантира, че датчаните имат всеобщ достъп до безплатно образование, болници, детска грижа и грижа за възрастните.

С предложението на правителството данъчното бреме за датчаните ще спадне до около 44%, се казва в изявлението.

„Това е важно за икономиката и е благодарност от най-висока степен за трудолюбивите датчани, които ще могат да запазят по-голяма част от доходите си“, каза Йенсен.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:09 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още