IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шулц предлага отделно министерство да се занимава с интеграцията на чужденците

Според основния опонент на Меркел това може да е министерството по въпросите на семейството или министерството на труда и социалните грижи

09:36 | 16.08.17 г.
<p>
	Лидерът на германските социалдемократи Мартин Шулц.<em> Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Лидерът на германските социалдемократи Мартин Шулц. Снимка: Архив Ройтерс

Водачът на германските социалдемократи Мартин Шулц – основният съперник на Ангела Меркел за канцлерския пост на предстоящите парламентарни избори, предлага въпросите за миграцията и интеграцията на чужденците в германското общество вече да не бъдат отговорност на министерството на вътрешните работи, предава ТАСС.

Интеграцията и участието на населението в този процес са обществени теми, а не въпроси от областта на вътрешната сигурност, коментира Шулц в Берлин. Според него обвързването на тази тема със сигурността е фатална грешка.

Той допуска, че блокът на Меркел се опитва да основе на това предизборната си борба, излагайки на атаки сплотеността на германското общество.

Искаме да обединим отговорността на министерско равнище и да я възложим на силно, профилирано министерство, казва Шулц. Той уточнява, че това може да е министерството по въпросите на семейството или министерството на труда и социалните грижи.

И двете министерства се оглавяват от социалдемократи, докато начело на вътрешното министерство стои представител на партията на Меркел - Християндемократическия съюз, припомня информационната агенция, цитирана от БТА.

Шулц разкритикува канцлерът Ангела Меркел за многократните промени в позициите ѝ по отношение на автомобилостроителите, отбелязва Ройтерс. Този зигзагообразен курс на Меркел кара профсъюзите да се чувстват несигурни и поражда неяснота за това, че на онези, които причиниха кризата в отрасъла, ще бъде потърсена отговорност, казва той.

Шулц допълва, че изобщо не вижда себе си на служебен пост в частния сектор. "За мен е ясно: дори след службата си като федерален канцлер няма да приема работа в частния сектор“, написа вчера във Фейсбук той, цитиран от ДПА.

Лидерът направи този коментар, след като медии съобщиха наскоро, че бившият канцлер Герхард Шрьодер се стреми към пост в надзорния съвет на руската държавна петролна компания "Роснефт", която фигурира в списъка със санкции на Европейския съюз срещу Русия, откакто тя анексира Крим през 2014 г.

"Не бих направил това", казва Шулц за Шрьодер, който също е социалдемократ. Той подчертава, че решението на Шрьодер е личен избор и няма нищо общо с политиката на социалдемократическата партия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:53 | 30.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още