IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските борси записаха слаби ръстове

Проблемите на Air Berlin раздвижиха случващото се в сектора на авиокомпаниите

19:31 | 15.08.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Европейските борси завършиха търговията днес със слаби ръстове, след като напрежението между САЩ и Северна Корея показа признаци за отслабване, а това накара инвеститорите да се върнат към по-рисокови активи, пише CNBC.

Паневропейският индекс Stoxx 600 нарасна с 0,09%, като повечето сектори се радват на ръстове.

Цените на акциите на компаниите за петрол и газ поеха надолу заради опасенията за по-слабо търсене в Китай и силната продукция на ОПЕК, които натежаха на настроенията на инвеститорите.

Търговците на дребно също завършиха деня на червена територия. Next записа спад от 2,8% след като Barenberg понижи рейтинга ѝ.

Fiat Chrysler запази ръста, който записа в понеделник след слуховете, че е получила поне една оферта от китайски производител на автомобили, благодарение на което се насочи към върха на европейския бенчмарк. Ръстът на стойността на акциите ѝ достигна 8%.

Книжата на компанията за храни Sainsburys повишиха стойността си леко, след като задържа предложеното придобиване на Nisa за 130 млн. паунда (168 млн. долара), на фона на опасенията за конкуренцията.

Сред най-зле представилите се беше германската химическа компания K+S, чиито акции завършиха деня с 5% спад на цената. Това се случи след обявяването на по-слаби от очакваното резултати и свиване на прогнозата за коригираната печалба за 2020 г.

Германският авиопревозвач Lufthansa записа 4,7% ръст на стойността на акциите си. Това беше и най-добрият ѝ борсов ден от 5 месеца насам. Тя поведе ръстовете на германския пазар след като се появиха слухове, че води преговори за спасяването на Air Berlin. Последната обяви фалит днес. В резултат от новината книжата ѝ понижиха стойността си с повече от 50%.

Според Ройтерс Easyjet също води преговори за придобиване на активи на Air Berlin. Книжата на Easyjet поскъпнаха с над 4 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:48 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още