По-младите хора в Германия хвърлят значително по-често хранителни стоки на боклука, отколкото по-възрастното поколение. Това става ясно от анализ на базирания в Кьолн Институт по германска икономика (IW). Икономистите са оценили и анализирали данните от Федералното министерство по околната среда по възрастови групи, предава DPA.
Резултатът: 92 на сто от германците на възраст от 21 до 51 години хвърлят храна, а четирима от всеки десет правят това веднъж седмично. За сметка на това една трета от хората, родени преди 1945 г., никога не изхвърлят хранителни стоки. В групата на родените след войната до 1954 г. храна не прахосват 27%.
Според данни на германската Федерална агенция по околна среда (UBA) всеки германец хвърля средногодишно по над 80 килограма храна – около една пета от количеството, което потребява. Последният анализ на екоминистерството и UBA за екологичното съзнание у германците показва, че има осъзнаване на проблема: 96% от анкетираните смятат, че в боклука се озовава и храна, която е годна за консумация.
До 2030 г. Германия планира да намали разхищението на храна на глава от населението наполовина - това е една от целите за устойчивост на Организацията на обединените нации. В световен мащаб една трета от произведената храна не се оказва на масата, а на боклука.