IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Английски централен банкер очаква дългосрочни икономически щети от Brexit

Според Майкъл Сондърс въпреки това все още има аргументи в полза на повишаването на лихвите от АЦБ

15:06 | 11.08.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Един от представителите на Английската централна банка (АЦБ) - Майкъл Сондърс, заяви, че решението за излизане от Европейския съюз ще има дългосрочен ефект върху икономиката, въпреки че все още има аргументи в полза на повишаването на лихвените проценти в момента, коментира Bloomberg.

В интервю за вестник Evening Standard членът на Комисията по парична политика заяви, че Brexit вероятно ще означава, че икономиката ще се разрасне с „няколко процентни пункта по-малко, отколкото иначе би направила“. Той добави, че това може да означава „сравнително големите“ 5 процентни пункта по-малко през следващите 15 години.

„Но това ще бъде през дълъг период на време“, допълва той в интервюто, публикувано в петък. „Определяйки паричната политика, ние не се опитваме да дефинираме прогнози за растежа през следващите 15 години. Ние мислим за следващите няколко години и се съмнявам, че тези дългосрочни ефекти на Brexit ще се случат незабавно“.

Сондърс, който гласува за увеличаването на основния лихвен процент на последните две заседания, заяви, че може да се наложи АЦБ да бъде „малко по-активно настроена“ в борбата с инфлационния натиск.

„Изпитанието ще дойде в бъдеще“, казва той. „Обемът на свободен капацитет е много по-малко сега, отколкото преди няколко години. От това следва, че би било нормално отговорът на политиката – ако растежът изненада положително – да бъде малко по-активен, отколкото бе през последните няколко години".

Сондърс, заедно с колегата си отцепник Иън МакКафърти, подкрепи увеличаване на лихвения процент с 25 базисни пункта на срещата на АЦБ през август, което ще върне лихвата на нивата от преди година. В интервю за The Guardian миналия месец той заяви, че „домакинствата трябва да се подготвят лихвените проценти в някакъв момент да се покачат“.

Той казва за Standard, че потребителите са намалили леко разходите, но риск от голямо свиване засега липсва. Според него признаци за остро забавяне в редица бизнес проучвания може да доведат до преосмисляне, но „предчувствието ми е, че растежът ще бъде наред, а нивото на безработица ще продължи да спада“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:58 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още