IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Три фракции спорят в кабинета на Мей за преходния период при Brexit

Разделенията подчертават крехкото състояние на администрацията на Мей след предсрочните избори, на които тя изгуби мнозинството си

10:36 | 14.08.17 г. 3
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Кабинетът на министър-председателя Тереза Мей остава разделен за това кой е най-добрият начин Великобритания да излезе от Европейския съюз (ЕС), като защитниците на по-твърд Brexit искат възможно най-късия преходен период, коментира Bloomberg.

Макар че правителството явно вече е съгласно, че нужда от преходен период има, въпросът как точно да се управлява той разделя най-близките министри на Мей на три фракции, сочи анализ на Cicero Group.

Разделенията подчертават крехкото състояние на администрацията на Мей, след като предсрочните избори през май я оставиха без мнозинство в парламента. Новият баланс на силите позволява поддръжниците на по-постепенно излизане от блока, водени от финансовия министър Филип Хамънд, да спечелят повече влияние за формата на Brexit. Въпреки това лидерите на ЕС предупредиха, че предвид крайния срок през 2019 г. часовникът не спира да тиктака.

Хамънд, подкрепен от вътрешния министър Амбър Ръд, се фокусира върху икономическите рискове на Brexit и върху това преходът да бъде възможно най-плавен. Това включва запазването на свободното придвижване на хора до 3 години и гарантирането, че бизнесите ще запазят пълен достъп до единния пазар и митническия съюз по време на преходния период, преди да се премине към фаза на изпълнение.

Търговският министър Лиам Фокс води група с противоположното мнение, призовавайки за колкото се може по-къс преход и свободата да се договарят търговски сделки веднага, сочи Cicero.

Според консултантската къща самата Мей заместникът ѝ Деймиън Грийн и водещи поддръжници на Brexit като министърът на околната среда Майкъл Гов и министърът за Brexit Дейвид Дейвис се позиционират между двата лагера. Те подкрепят устойчив преходен период, през който да бъдат наложени известни ограничения върху миграцията с ЕС. Групата отхвърля членство в единния пазар, но призовава за преходни митнически споразумения.

Всичко за Brexit следете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:33 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 1
lyusien
преди 6 години
До Нобел Не Брюксел а Лондон поиска да напусне Е С Добе Стават напълно независими Ще определят правилата Но дали ще бъдат по добре Това е много съмнително Свободен като вятъра но много по беден Но такова е тяхното решение Ще си останат една малка икономика сравнени с големите гиганти САЩ ЕС Китай Япония и ще бъдат постоянно прецаквани Решението си е тяхно
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
nobel
преди 6 години
Правилно. Свободни хора може да има, но свободни държави - не. Свободата и независимостта на държавите се изчерпва напълно с едничката възможност - да спазват правилата на Брюксел. А който има неблагоразумието да не слушка Великите Диктатори от Брюксел - натиск, мита и санкции. Само за въоръжена намеса не си споменал. Но иначе писанието ти определя досто точно състоянието на правата и свободите в ЕС, които са задължителни!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още