IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шулц иска да остане лидер на социалдемократите при загуба на изборите в Германия

Общо 48 партии ще участват в парламентарните избори идния месец

22:14 | 08.08.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Кандидатът за канцлер на Германия Мартин Шулц каза, че иска да остане лидер на Германската социалдемократическа партия (ГСДП), дори да загуби парламентарните избори следващия месец, предаде ДПА.

"Ще се кандидатирам за преизбиране на следващия партиен конгрес, разбира се", каза днес Шулц на форум, организиран от базираната в Хановер медийна група "Редакционснецверк Дойчланд".

Той допълни, че ще заеме мястото си в долната камара на парламента, независимо от резултата на изборите за Бундестаг на 24 септември.

Подкрепата за ГСДП нарасна през януари, когато 61-годишният Шулц бе избран да ръководи предизборната кампания, но спадна през последните месеци, а консервативният Християндемократически съюз на канцлера Меркел и баварският му съюзник Християнсоциален съюз в момента са с внушителна преднина в социологическите проучвания.

Общо 48 партии ще участват в парламентарните избори в Германия идния месец, включително от крайната левица и десница, и формации, призоваващи за подкрепа за вегетарианци, вегани, животни, хипхоп и повече духовност в политиката, съобщи ДПА.

Баварската партия иска южната германска провинция да излезе от Европейския съюз, партия "Виолетовите" иска германската политика да направи завой към повече духовност. Градската партия насърчава хипхопа.

Някои от допуснатите до изборите партии подкрепят правата на животните и защитата на околната среда, други се обявяват в защита на семействата и Християнската църква. Една формация иска Берлин да се консултира с избирателите чрез референдуми, а друга иска възраждане на марксизма-ленинизма.

В действителност обаче само няколко от планиращите да се явят на изборите партии имат шанс да влязат в долната камара на парламента.

Това са Християндемократическият съюз на канцлера Меркел, базираният в Бавария Християнсоциален съюз, лявоцентристката Германска социалдемократическа партия, крайнолявата "Левите", пропазарната "Свободни демократи", екозащитниците "Съюз 90/Зелени" и крайнодясната националистическа "Алтернатива за Германия".

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:38 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още