IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските борси приключиха сесията на зелено

Инвеститорите пренебрегнаха по-слабите данни от Китай и Германия

19:06 | 08.08.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Европейските борси затвориха с леки повишения във вторник, отърсвайки се от по-слабите от очакванията данни от Китай и Германия на фона на иначе оптимистичните перспективи за глобалния растеж, съобщава CNBC.

Общоевропейският индекс Stoxx 600 приключи сесията с 0,18%, като почти всички сектори и основни пазари завършиха на зелена територия.

В Лондон индексът FTSE отчете ръст от 12,06 пункта, или 0,16%, а германският DAX от 34,54 пункта, или 0,28%. Френският САС също отбеляза повишение от 10,75 пункта, или 0,21%.

Nokian Renkaat затвори на върха на европейския бенчмарк, след като акциите на компанията поскъпнаха с над 6,5% заради по-силен от очакванията финансов отчет за второто тримесечие. Производителят на автомобилни гуми се е възползвал от по-високото търсене в Русия и по-силната рубла.

Акциите на компаниите за туризъм и почивки се представиха най-зле във вторник след по-слаби от очакванията финансови резултати. Paddy Power обяви по-ниски приходи през второто тримесечие на годината, ден, след като акциите на компанията поевтиняха с почти 5% заради новината, че главният изпълнителен директор Бреон Коркоран се оттегля. Днес акциите затвориха с около 3,8% по-ниско.

Компаниите за домакински стоки също приключиха на червено след представянето на редица нови финансови отчети. Pandora обяви по-ниска от очакванията печалба за второто тримесечие. Датският производител на бижута заяви, че на пазара в САЩ предизвикателствата остават. Акциите му поевтиняха с над 13%.

Във вторник инвеститорите се фокусираха най-вече върху Германия и Франция. Данните за германската търговия се оказаха разочароващи, като износът е спаднал с 2,8% на месечна база през шестия месец, а вносът е намалял с 4,5%. Във Франция дефицитът по текущата сметка се е увеличил през юни след лек спад на износа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:24 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още