IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преговорите между Великобритания и ЕС за Brexit може и да не продължат през октомври

Все още няма никаква яснота по ключовите елементи от раздялата, коментира главният преговарящ на ЕС Мишел Барние

21:37 | 27.07.17 г. 2
<p>
	Мишел Барние. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Мишел Барние. Снимка: Архив Ройтерс

Преговорите между Великобритания и Европейския съюз (ЕС) за бъдещите им отношения едва ли ще продължат през октомври поради липсата на напредък досега за условията на раздялата. Това заяви главният преговарящ на ЕС за Brexit Мишел Барние, цитиран от Ройтерс. 

Пред постоянните представители в Брюксел на оставащите в ЕС 27 страни Барние е казал, че "изглежда намалява вероятността разговорите за бъдещите отношения да започнат през октомври". Това съобщи служител в ЕС, запознат с преговорите. 

По-рано Барние изразяваше надежда, че ключовите елементи от раздялата с Лондон - финансово споразумение, права на гражданите и "нефизическата" граница между Северна Ирландия и Република Ирландия, могат да бъдат решени до октомври, предава БТА.

Според друг служител в Брюксел Барние е изразил опасения, че сега е "трудно постижим достатъчен напредък до октомври, главно защото Великобритания няма позиция по финансите, но също няма позиция и по други въпроси".

"Колкото повече протакат те, толкова по-малко време остава за втората фаза и специалните отношения, които те искат", добави той.

"Все още не сме заговорили за парите. Великобритания отказва да приеме било методологията, било сумата. Това блокира всичко останало и няма да има реален напредък през следващите два месеца. Ясно е, че това не създава почва за начало на фаза две за търговията", каза пред Ройтерс трети дипломат от ЕС. 

Източниците от ЕС заявяват, че придвижването на преговорите е затруднено не защото Великобритания поставя неприемливи искания, а защото тя изобщо няма позиция по много въпроси, отбелязва Ройтерс.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:28 | 23.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 4
Иван Митев
преди 6 години
Все още преговарящите между Великобритания и Европейския съюз (ЕС) за бъдещите им отношения не зачитат, че страдат и са с болезнени трудности, защото прилагат подсигуряващ възникване на кризи основен модел за управление на национално стопанство.Същественото във Великобритания и ЕС за спасение от актуални злини е въвеждане на предпазващ от кризи основен модел за управление на национално стопанство.Вариантите са:1)При запазен подсигуряващ възникване на кризи основен модел за управление на национално стопанство злините се уголемяват.2)При въведен предпазващ от кризи основен модел за управление на национално стопанство е с предпоставка за траен обществен просперитет.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още