IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Централните банки станаха основния фактор за растеж на борсите

Анализаторите виждат проблем в късогледството на пазарните играчи

16:36 | 21.07.17 г. 8
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

 
В какво да се инвестира
 
Златото винаги излиза на преден план, когато се говори за рискове. Покупката му е изключително актуална днес, въпреки че няма инфлация. Борсово търгувани фондове, които държат ценни метали или акции на компании от добива, са вариант за застраховка от евентуална корекция. Техният дял в общия портфейл е добре да бъде в рамките до 10-20%. GDX, най-големият фонд в акции от добива, е почти без промяна от началото на годината, но сигнал за растеж ще бъде покачването над цена от 23 долара. 
 
Фондовете в щатски облигации вече дават сигнали за покачване. LQD – най-големият фонд в корпоративни облигации, е 5% нагоре от началото на годината въпреки растящите лихви. Покупката на подобни фондове е вариант да се намали рисковият профил на портфейла в очакване на борсова корекция, след която да се направи преструктуриране към определени сектори. Потенциалът за ръст на тези книжа обаче е значително по-малък отколкото при златото – от 2 до 5%.
 
Прехвърлянето на средства от технологичните акции към финансите е секторната ротация, която анализаторите на инвестиционните банки препоръчват след ускоряване на щатската икономика. Корекция на пазарите би била добър момент за покупка на фондове като XLF и KRE, които изостават тази година съществено от технологичните книжа.
 
Инвеститорите с по-голям апетит към риск вече купиха акции на петролните компании или борсово търгуваните фондове от сектора. XLE е 12% надолу от началото на годината, но покачването на петрола също сигнализира обръщане на посоката на сектора.
 
На валутния пазар преобладават негативните настроения към щатския долар, въпреки повишаването на лихвите. Фокусът на вниманието е към икономиката, но капиталовите потоци сега се насочват повече към инвестиции в Европа и това подкрепя еврото. Единната валута все още няма подкрепата на повишаването на лихвите или дори от намалението на баланса на ЕЦБ.
 
Водещите икономики в Европа се възстановяват, но централните банкери не виждат инфлация и нарастване на работното заплащане. Промяната в монетарната политика на ЕЦБ предстои най-рано през 2018 г., когато еврото ще се придвижи към диапазона 1.20-25 долара с течение на следващата година. Засега валутата ще остане под ключовото равнище от 1.16 EUR/USD, ако пазарът следва логиката на това, което правят централните банкери.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:40 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

7
rate up comment 0 rate down comment 1
michaelis12
преди 6 години
боли ни ххуя за растежжжжж на борсите кат ората немат кво да ядат, нема в кво да живеят, да получават малко пари, да няма здравеопазване, нема безплатно образование, стаат престъпници и се трепят сами, а що да се убиват сами след като може да убиват по някой банкер ей така в бързината ?!? ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 0 rate down comment 1
scott
преди 6 години
гоуем *** са тез, централните........ше припомним нещо старо: "количествените натрупваниа водът до качествени изменениа". Що го припомням това? Щот се промени. когат е писано, секи се е представял, че ако имаш гоуемо количество хора, то те ше поддържат качествено ПИРАМИДАТА НА ВЛАСТТА. Тоз, дет има 2 лева ше се стреми да ги направи 200, посуе с 200 лева ше направи 2000, ше трупа качества у себеси иза околните. Съгъ, к количествените се промени КАЧЕСТВОТО. И на парите и на хората. Има само 2 групи. ените свикнали с милиарди печелба ежедневна и другите - свикнали със задлъжнявяне, пак ежедневно. тез, длъжниците, не се стремът да прават повече пари чрез своите качества и стойнос, а само да зимат нови, неизплетими заеми. светнали са се у играта. рано или късно, систъммъ им ги опрощава, що да се пънът. крепът със своя консуматизъм ена все по-некачествена пирамида на властта. и ципата пред сгромолътъ е тънка вече колкото люспа на лук.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 0
abdul
преди 6 години
напълно съгласен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 0
nikolait
преди 6 години
ето статия от *** 2013 - според мен авторът е за Нобел по икономика - "С началото на програмата за количествените улеснения в САЩ през 2008 г. много анализатори подчертаха, че ходът с увеличаването на паричното предлагане ще стимулира инфлацията в първата по сила икономика в света. Пет години по-късно обаче икономист постави под въпрос тази теза, застъпвайки коренно противоположното твърдение печатането на пари води до дефлация."Непродуктивните инвестиции в своята същност са безкрайно дефлационни. Това се случва, когато се инвестира в хартиени активи, задвижвани с ликвидност от количествени улеснения, която не е подкрепена от устойчив икономически растеж", заяви Мичала Маркусен, ръководител на икономическото звено на френския кредитор Societe Generale." с две думи води до икономическа стагнация по учебник.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 1
abdul
преди 6 години
Всъщност "инфлацията" отдавна е под контрола на банкерите.Манипулирайки инфлацията могат спокойно да си печатат колкото пари си пожелаят.Единствената сила, която може евентуално да ги спре е ефективно намаляващото качество на живот, дори в "развитите" икономики. Намаляващо качество на храни, стоки, услуги и ментално здраве.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 1
nikolait
преди 6 години
основен фактор са, защото печатат яко. Банкерите считат, че от обема на техните кредити зависят икономическите цикли(затова и Централните банки изливат млрд). Няма нищо по-здравословно от умерена инфлация с последваща индексация на заплатите(на ниските и средните). Една инфлация от 7-8% годишно ще направи чудеса с частното потребление(разбира се, за сметка на спестяванията в банките).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
abdul
преди 6 години
станаха, станаха, ама кога?От близо 10 години, финансовия свят живее във виртуалната реалност на централните банкери.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още