IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Провалът на здравната реформа в САЩ се отрази негативно и на европейските борси

Всички пазари и сектори в Европа приключиха на червено

19:10 | 18.07.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Европейските борси приключиха с понижения във вторник, след като настроенията на инвеститорите на глобално ниво бяха помрачени от застоя в американската политика около здравната реформа, съобщава CNBC.

Общоевропейският индекс Stoxx 600 се понижи с 1,06%, а щатските пазари отвориха на червено след провала на плановете на републиканците за замяна на Obamacare с нов проектозакон в здравеопазването. Всички сектори в Европа се търгуваха на негативна територия в следобедната сесия, като много от тях отчетоха спадове от над 1%, тъй като пазарите изгубиха доверие в плановете за големи реформи на Доналд Тръмп.

Секторът на основните ресурси се представи най-зле, спадайки с над 2%, след като миннодобивните компании понижиха насоките си за производството на желязна руда. Акциите на Rio Tinto поевтиняха с 1,5% в следобедната търговия.

Технологичните акции също поевтиняха в следобедната сесия на фона на минисрив на китайския технологичен сектор. Технологичният индекс ChiNext се срина с 5,1% във вторник, затваряйки на най-ниските си нива от 2015 г., след нови призиви за по-силни регулации.

Фокусът на инвеститорите бе насочен и към последните финансови отчети. Акциите на Ericsson потънаха до дъното на бенчмарка – с 14%, след като компанията отчете оперативна загуба над очакванията и обяви, че ускорява мерките си за намаляване на разходите.

Цената на акциите на онлайн търговеца на дребно Zalando завърши с 8,6% надолу, след като заяви във вторник, че очаква ръст на продажбите от около 20% през второто тримесечие тази година, което е малко под оценките на Ройтерс за 22%.

Начело на европейския бенчмарк бе борсовият посредник IG Group. Акциите му поскъпнаха с над 12%, след като съобщи за ръст на годишната печалба преди данъците в резултат на нарасналия брой клиенти.

Royal Mail бе сред най-добре представилите се в индекса FTSE 100 след увеличение на цената на акциите от 2,7%. Британската група съобщи, че приходите са нараснали с 1% през второто тримесечие на годината въпреки несигурността на пазара.

Акциите на British Land също поскъпнаха с над 3%, обявявайки планове да задели до 300 млн. паунда за обратно изкупуване на акции през текущата финансова година.

Швейцарската фармацевтична компания Novartis потвърди годишните си насоки за нетна печалба от 2,87 млрд. долара през второто тримесечие от годината. Компанията добави, че вижда потенциал w „няколко изключително иновативни продукта“. Цената на акциите ѝ се вдигна с 2% след новината, но по-късно през деня се търгуваше с 0,4% нагоре.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:43 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още