IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акциите на европейските борси приключиха сесията с повишения

Телекомуникационните компании се представиха най-добре, но здравният сектор изпита трудности през сесията

19:15 | 13.07.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Европейските борси приключиха с повишения в четвъртък, след като инвеститорите отразиха в цените последните корпоративни финансови отчети и коментарите на председателя на Федералния резерв на САЩ Джанет Йелън пред Конгреса, съобщава CNBC.

Общоевропейският индекс Stoxx 600 завърши деня с 0,36% нагоре, като повечето сектори приключиха на положителна територия.

Телекомите бяха най-добре представилият се сектор, след като стана ясно, че британският регулатор Ofcom подготвя създаването на отделно подразделение, което да следи представянето на телевизия ВТ. Акциите на компанията скочиха с 3,4%. Освен това френската телекомуникационна група Altice има планове да стартира онлайн банкиране до началото на 2019 г. в Европа.

Акциите на компаниите за търговия на дребно се повишиха в резултат на последните финансови отчети. Френският търговец на дребно Casino заяви увереност за целите си за печалба след силни продажби във Франция. Акциите на компанията поскъпнаха с 4%.

В същото време стана ясно, че британската Sports Direct е купила 25,75% дял в търговеца на видео игри Game Digital, като акциите ѝ поскъпнаха с над 1 процент.

Здравният сектор обаче изпита трудности в следобедната търговия. Цената на акциите на фармацевтичната компания AstraZeneca спадна с 3,7% след новината, че главният ѝ изпълнителен директор Паскал Сороа може би ще се присъедини към израелска фармацевтична група. Анализаторите интерпретериха новината като сигнал, че резултатите от експериментите на лекарство срещу рак може да се провали.

Автомобилният сектор показа признаци на възстановяване след трудна сутрин. Daimler бе обвинен, че е продал над 1 млн. превозни средства със завишени емисии, в резултат на което акциите му поевтиняха с 1,12%.

Германският търговец на дребно Metro приключи с разделянето си на две компании. Metro сега ще бъде само търговец на дребно на хранителни стоки, а подразделението за потребителски стоки ще се казва Cecenomy.

Рейтингът на Umicore, мултинационална технологична компания от Брюксел, бе повишен от ABN Amro, което вдигна акциите на компанията с 3,7%.

Онлайн търговецът на дребно Asos обяви 32-процентов скок на продажбите си за първите четири месеца до юни, основно в резултат на потребителите извън Европа и САЩ. Цената на акциите на Asos се вдигна с 0,86%.

Финландският производител на неръждаема стомана Outokumpu се срина до дъното на европейския бенчмарк, поевтинявайки с над 8%, след като ревизира надолу перспективите си за второто тримесечие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:38 | 31.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още