IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Индустриалното производство със сериозен ръст и в еврозоната, и в ЕС през май

В България се отчита повишение от 2,7% на месечна база

12:41 | 12.07.17 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Индустриалното производство в еврозоната нараства с 1,3% на месечна база през май, показват сезонно коригираните данни на Евростат. За сравнение, коригираните данни за предишния месец показаха повишение от 0,3%.

В Европейския съюз (ЕС) като цяло също се отчита ръст от 1,2% през май спрямо увеличение от едва 0,1% през предишния месец.

На годишна база през май и в двата региона се наблюдава сериозно увеличение на индустриалното производство, и то доста по-високо спрямо предишния месец. И в двата региона се отчита растеж от 4,0%, докато през април на годишна база той достигна едва 1,4% и в еврозоната, и в ЕС.

Според данните на Евростат всички сектори в индустриалното производство и в двата региона отчитат ръст през май. Увеличението и в еврозоната, и в ЕС на месечна база се дължи на капиталовите стоки, съответно от 2,3% и 2,0%, на трайните потребителски стоки (по 1,8%), нетрайните потребителски стоки (1,2% и 1,0%), енергията (0,9% и 0,7%) и междинните стоки (0,3% и 0,6%).

Най-голямо е месечното повишение на индустриалното производство в Литва (3,8%), Румъния (3,5%) и Чехия (3,3%), а най-сериозно понижение е отчетено в Португалия (-1,0%) и Малта (-0,9%). В България се отчита ръст от 2,7%.

Увеличенията на годишна база в еврозоната се дължат основно ръстовете в производството на трайни стоки (7,5%) и на капиталови стоки (5,5%). Подобни са тенденциите и в ЕС, като там повишението на двата сектора е съответно от 6,8% и 6,1%. Данните и тук сочат, че всички сектори и в двата региона са се разраснали в сравнение с май 2016 г.

На годишна база най-добре се представя индустриалното производство в Румъния (14,6%), Естония (12,6%) и Чехия (10,7%). Понижения са регистрирани в Малта и Обединеното кралство (по 0,7%). В България ръстът е от 9,6% спрямо май 2016 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:49 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още