IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Естония се притеснява за ефекта от "Северен поток" 2 върху тюлените

Газопроводът трябва да е в съзвучие с всички европейски правила в областта на енергетиката и околната среда, пише в оценката за въздействие на проекта

12:42 | 12.07.17 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Nord Stream AG</em></p>

Снимка: Nord Stream AG

При реализацията на разширението на "Северен поток" трябва да се вземе предвид отражението на проекта върху популацията от тюлени във Финския залив, пише Министерството на околната среда на Естония в своята оценка за въздействието върху околната среда за проекта.

Новият газопровод трябва да бъде в съзвучие с всички европейски правила в областта на енергетиката и на околната среда, допълват още от институцията.

Оценката на властите е, че строителството на новите две тръби от газопровода, особено взривните работи, може да доведе до постоянна загуба на слуха и други проблеми за популацията от тюлени в региона. Препоръката е ефектите да бъдат минимизирани, тъй като този животински вид е застрашен от изчезване.

Експертите отбелязват още, че трябва да бъде анализирано и дали "Северен поток" 2 отговаря на целите на ЕС по отношение на климата и Парижкото споразумение. Идеята да не се допуска повишаване на температурата с повече от 2 градуса по Целзий изисква развитие на нисковъглеродната икономика, припомнят от Министерството.

Трасето на "Северен поток" 2 повтаря действащият в момента газопровод между бреговете на Русия и Германия по дъното на Балтийско море, преминаващ през териториалните води на Естония, Швеция, Финландия, Дания, Германия и Русия.

Новият проект трябва да получи оценка за въздействие върху околната среда от засегнатите държави. Строителите са длъжни да се съобразят с оценката и препоръките на експертите.

Самият газопровод не се приема еднозначно в ЕС, като страните от Централна и Източна Европа се опасяват от увеличаване на зависимостта на общността от Русия. Естония е ротационен председател на ЕС и се очаква в нейния мандат да започнат и преговорите между ЕК и Русия за този проект. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:34 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 5 rate down comment 1
0pk
преди 7 години
Щом стигнаха до правата на тюлените, начи съвсем са я закъсали :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 2
majnata
преди 7 години
Естония да се погрижи за собствените си тюлени дето избягаха от държавата си да бачкат къде ли не ...баси марионетните държави в тоя скапан съюз !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още