IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските борси приключиха сесията със спадове

Общоевропейският индекс Stoxx 600 се понижи след най-голямото си рали от над два месеца в предишната сесия

19:15 | 04.07.17 г.
<p>
	Снимка: Архив Ройтерс</p>

Снимка: Архив Ройтерс

Европейските борси приключиха със спадове във вторник, като общоевропейският индекс се понижи след най-голямото си рали от над два месеца на фона на геополитически опасения, съобщава CNBC.

Общоевропейският индекс Stoxx 600 приключи с понижение от 0,13% като повечето сектори и основни борси се търгуваха на червена територия. През предишната сесия индексът се повиши с 1,1%, отбелязвайки най-големия си процентен ръст за деня от 24 април насам.

Секторът на комуналните услуги поведе губещите във вторник, спадайки с 0,5%. EDF удари дъното на европейския бенчмарк, след като обяви преразход за 1,5 млрд. паунда (1,9 млрд. долара) за построяването на новата ядрена централа във Великобритания Hinkley Point. HSBC понижи рейтинга на EDF след новината, а акциите ѝ поевтиняха с над 3%.

Секторът на основните ресурси преодоля всичките си загуби от сутрешната търговия и затвори с повишение от над 0,5% след леко възстановяване и на цените на петрола. Петролът отново поевтиня след най-дългата си серия поскъпване от пет години по време на азиатската търговия във вторник, макар че успя да се възстанови леко малко преди края на европейската сесия.

Цената на Брента се вдигна с 0,22% до 49,80 долара за барел, а на американския суров петрол – с 0,3% до 47,21 долара за барел. В резултат Antofagasta, Anglo American и Rio Tinto приключиха сесиятана зелена територия.

На корпоративния фронт акциите на WorldPay се изстреляха с 28% нагоре на върха на европейския бенчмарк, след като компанията потвърди оферти за придобиване от Vantiv и JPMorgan.

Акциите на Stada също поскъпнаха с 2,2% на фона на твърденията, че производителят на генерични лекарства може да получи нова оферта за придобиване от групите Bain Capital и Cinven. Първоначалното им предложение за 5,3 млрд. евро бе отхвърлено миналия месец.

От другата страна на Атлантика американските пазари са затворени заради Деня на независимостта. Доларът се повиши до седемседмичен връх в понеделник, а доходността върху двегодишните държавни ценни книжа се вдигна до нива, невиждани от 2008 г. в сесията преди националния празник.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:29 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още